First Lady – Amerikaanse First Lady Jill Biden heeft woensdag zelf de Nederlandse tulp gedoopt die haar naam draagt. De Jill Biden tulp is lang en elegant, heeft een vriendelijke abrikooskleur die goed bij de uitstraling van de First Lady past en de franjes van de bloem zijn een knipoog naar de ‘fringe’ waar ze mee uit te tekenen is. Biden doopte haar tulp in de residentie van de Nederlandse ambassade in Washington D.C.

First Lady

Jill Biden

De Jill Biden tulp is ontwikkeld door Hobaho by Dümmen Orange en zal worden geëxploiteerd door Remarkable Tulips. Ze behoort tot een sterk ras waar intensief aan gewerkt is sinds de eerste kruising twintig jaar geleden. Met de vernieuwende aanpak die enige jaren geleden is ingezet op het gebied van veredeling, merkers en resistenties, kan gezegd worden dat de Jill Biden tulp een ras is die goed te vermeerderen is en vrijwel niet vatbaar is voor ziektes en plagen.
De aan populariteit winnende gefranjerde tulp is veredeld voor de broeierij, maar ook goed geschikt voor de droogverkoop. De franjes van de tulp glinsteren als de zon erop schijnt, en dat past goed bij het optimisme waar de huidige First Lady om bekend staat. Directeur Foeke Gardenier heeft de First Lady na de doop geïnformeerd over de karakteristieken van de tulp.

Het dopen van bloemen maakt onderdeel uit van ons cultureel erfgoed. Het is een symbolische handeling verricht door een bekend persoon die een positieve bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij. De doop kan zowel gezien worden als een eerbetoon als een wens voor toekomstige voorspoed.

Tulp Jill Biden

Tulp als krachtig symbool

De tulp is nog altijd een van de krachtigste, internationaal herkenbare symbolen van Nederland en mateloos populair in Amerika. Met dank aan de bijzondere relatie tussen de Nederlandse bloembollensector en de autoriteiten in de Verenigde Staten. In 1951 tekenden Royal Anthos, het ministerie van LNV en het United States Department of Agriculture een overeenkomst waarmee het zogenaamde Pre Clearance Programma van start ging.

First Lady Jill Biden doopt eigen tulp

Jill Biden trots op tulp met haar naam.

Succesvol Pre Clearance Programma

Dit programma borgt de kwaliteit en de gezondheid van bloembollen en vaste planten: enerzijds door strikte normering voor ziekten en plagen en anderzijds doordat Amerikaanse en Nederlandse inspecteurs gezamenlijk al in Nederland fytosanitaire inspecties uitvoeren. Onder het Pre Clearance Programma worden jaarlijks zo’n 1 miljard bloembollen geëxporteerd. Tulpen hebben daarin met 45% verreweg het grootste aandeel. Anthos voorzitter Henk Westerhof memoreerde dit in zijn toelichting voorafgaand aan de doopplechtigheid.

Nog meer over het dopen van bloemen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Doop nieuwe tuinroos Koningin-Máxima

Prinsesjes dopen de Tulipa Make-A-Wish

Eigen tulp voor OG3NE-zangeressen