Koningin Maxima – Hare Majesteit Koningin-Máxima heeft op 13 juni 2017 in het rosarium van Winschoten een nieuwe tuinroos gedoopt met haar naam. Dit jaar bestaat het rosarium in het stadspark van Winschoten 50 jaar. Ter ere van dit lustrum heeft de gemeente Oldambt in samenwerking met Belle Epoque Rozenkwekerij, J.D.Maarse en Zonen uit Aalsmeer, deze nieuwe roos geïntroduceerd.

Koningin-Maxima

roos koningin maxima

Oranje-zalmrose

De “Koningin Máxima” is een grootbloemige roos met een oranje-zalmroze kleur en heeft een heerlijke geur. De roos is vanaf nu te bestellen via de website van Belle Epoque Rozenkwekerij en leverbaar vanaf de herfst 2017. De breeder van deze tuinroos is Marco Braun uit Alphen aan de Rijn en Belle Epoque Rozenkwekerij uit Aalsmeer. De organisatie van de doop was in handen van de Nederlandse Rozenvereniging.

Rosarium

In het rosarium in Winschoten, dat 50 jaar geleden is aangelegd als showroom voor het eindproduct van de rozenonderstammen, staan ruim 320 verschillende rozenvariëteiten aangeplant.

In de omgeving van Winschoten worden veel rozenonderstammen gekweekt.

roos koningin maxima

Rozenfestival

Het Rozenfestival Winschoten wordt gehouden op 1 en 2 juli 2017. Dan is het Rosarium het decor voor de jaarlijkse groenmarkt, inclusief foodplein, kunst & cultuurplein, kinderplein en een muziekpodium.

Zie ook

Belle Epoque Rozenkwekerij

Nederlandse Rozenvereniging

Zie ook een eerder bericht op GroenVandaag over deze bijzondere rozendoop.

Met dank aan de Nederlandse Rozenvereniging, fotograaf Antoine van Schaik en Frans Neuman.

Doop

Het dopen van bloemen is een oud gebruik. Op Keukenhof wordt elk nieuw seizoen wel een tulp gedoopt. meestal door een bekende Nederlander of sporters die recent bijzondere prestaties hebben geleverd. Dit jaar was het tv-persoonlijkheid Wendy van Dijk die samen met haar dochter Lizzy haar eigen tulp doopte.

First Lady Jill Biden doopt eigen tulp

First Lady

In april 2023 doopte First Lady Jill Biden in de Nederlandse Ambassade in Washington D.C. haar eigen Nederlandse tulp met haar naam.