Florinca ArcadiaOnno Dobbe is de enige kweker in Nederland deze Florinca teelt, een bijzondere Alstroemeria. Dobbe’s opa en vader waren ook telers. Van tulpen, anjers, rozen en lelies. Toen Onno een jaar of 17 was, kwamen daar Alstroemeria‘s bij. Met al zijn ervaring mag Onno Dobbe zich inmiddels Alstroemeria-specialist noemen.

Florinca Arcadia

Dit artikel is verzorgd door Florapodium, Aalsmeer

Florinca Arcadia

Bijzonder Alstroemeria

Florinca is de verbeterde versie van de Alstresia en valt vallen onder de Alstroemeria. Dobbe spreekt liever niet over Alstroemeria. “Florinca is moderner. De bloeiwijze is ook heel anders en de bloemen hebben geen stamper en meeldraden, er valt dus niets uit! Dit maakt Florinca uitermate geschikt om in bruidswerk te gebruiken.”


Rijper snijden

De markt moet de Florinca Arcadia nog omarmen. Maar een plaatje is het. De bloemen worden rijper gesneden dan degewone Alstroemeria, waardoor de eerste bloemen al open zijn en hun kleur prijsgeven. “Je ziet wat je koopt en thuis op de vaas wordt de bloem alleen maar mooier”, zegt Dobbe. “Alles groeit door op de vaas, elk bloemetje komt open en je hebt er zeker twee tot drie weken plezier van. Waar voor je geld dus.”

De consument is er veelal van overtuigd dat een rauwe bos langer staat dan een rijper gesneden bos. Maar dat is dus niet zo. Rijper gesneden krijgen de bloemen veel meer voedingsstoffen mee, waardoor die sterker worden en dus langer in de vaas staan.
Dobbe: “ Wij hopen dat de vakspecialist of de bloemenspeciaalzaken de consument uitlegt dat rijper snijden toch beter is. Florinca, maar ook andere bloemen, lenen zich daar heel goed voor.”


Sierwaarde

De sierwaarde van de Florinca Arcadia is hoog. In een groot modern boeket komt zij helemaal tot haar recht. Omdat de bloem ontzettend sterk is, is ze ook uitermate geschikt om te gebruiken in arrangementen voor bedrijven, zowel op water als in oase.

Ook takken van de bloem zijn goed te gebruiken in kleine vaasjes of in stukjes. Je kunt deze gewoon afknippen en verwerken. Ook dan komen alle bloemen open.

Meer info ga naar FloraPodium.

Meer lezen over bijzondere bloemen & planten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.

Wilde knoflook, daar ben ik een beetje gek van

Medinilla magnifica Dolce Vita