AALSMEER – Medinilla magnifica Dolce Vita. Een wilde Medinilla groeit in bomen. Het is een epifyt. De bekendste epifyt is een orchidee. Met zijn luchtwortels groeit hij om de boom heen. Een Medinilla doet dat iets anders. Die nestelt zich in de oksels van bomen waar bladeren in gevallen zijn en haalt zijn voedingstoffen uit deze ‘rottende’ bladeren. Een Medinilla kan, anders dan een orchidee, wel in de volle grond groeien.

Door Florapodium
Aalsmeer

Medinilla magnifica Dolce Vita

Kwekerij Atlantis kweekt momenteel 3 verschillende Medinilla soorten. De Magnifica, dit is de de traditionele Medinilla met haar sierlijke, ronde en zachtroze bloemen. De Piccolinide compactere en beter houdbare Medinilla, die ook geschikt is voor kleinere standplaatsenEn de Dolce Vita, de beter houdbare en langer bloeiende Medinilla, ook in wintermaanden. De laatste twee soorten komen uit eigen veredeling. 

Sinds een paar jaar zijn de Medinilla Dolce Vita en de Medinilla Piccolini op de markt. Beide soorten zijn een kruising tussen verschillende Medinilla soorten. De Medinilla Dolce Vita is een verbetering, omdat dit soort sterker en beter houdbaar is, waardoor de consument nog langer van deze prachtige Medinilla geniet.

16 weken bloei

De bloem van de Dolce Vita doorloopt vier verschillende groeistadia. In stadium 1 en 2 vinden veel mensen de bloem minder mooi, omdat ze dan nog niet zo gekleurd is. Maar in stadium 4 komt de bloem helemaal open en echt tot zijn recht.

Een ander extraatje van deze soort is dat zij, vergeleken met de andere soorten, heel lang houdbaar is. Bij een goede verzorging kan deze Medinilla Dolce Vita namelijk tot wel zestien weken bloeien.

Verzorging

Wacht met watergeven tot de bladeren iets beginnen te hangen. Bij het watergeven is het belangrijk dat de aarde een beetje vochtig is, maar zeker niet te nat. Ook moet er na het watergeven gecontroleerd worden of er geen overtollig water in de pot is blijven staan. Hier houdt de plant niet van en de wortels kunnen erdoor gaan rotten. Plantenvoeding is tijdens de eerste bloei niet nodig. Geef je de plant na de bloei één keer in de twee weken voeding, dan kan ze soms zelfs nog voor een tweede keer gaan bloeien!

De teelt

Om de planten te kunnen telen, wordt er eerst een stek van de moederplant geknipt en in de grond gezet. Deze stek maakt vervolgens in een warme vochtige ruimte wortels aan. Als er een wortelpuntje te zien is, wordt de plant kouder weggezet om scheuten te kunnen maken voor de eerste etage bloemen.

 

Chef Fleur

Chef Fleur is het eigen merk van kwekerij Atlantis. Onder deze naam worden Medinilla’s aangeboden met een constante, uniforme en vollere plantopbouw. Daarbij zijn deze Medinilla’s vrij van beschadigingen of oneffenheden aan het blad en de bloem. Bovendien maximaal biologisch gekweekt en gegarandeerd vrij van ongewenste insecten.

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Bijvoorbeeld, Allium Rose Bells en Albuca spiralis Frizzle Sizzle.

Meer info over Kwekerij Atlantis.

Meer foto’s van Medinilla magnifica Dolce Vita, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.