Flower Art Museum – Onder grote belangstelling is zondag 1 juli in Aalsmeer het Flower Art Museum geopend. In het museum staat de verbeelding van bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst centraal.
Oud-bloemenveilingdirecteur en kunstliefhebber André Mulder benadrukte in zijn openingsspeech het unieke karakter van het museum. Het Flower Art Museum is het eerste museum ter wereld dat geheel in het teken staat van bloemen in de kunst. Naast het thema is volgens Mulder de keuze voor hedendaagse kunst interessant.

Flower Art Museum

flower art museum

Het Flower Art Museum is gevestigd in de voormalige waterkelder van Aalsmeer, tegenover de vijftig meter hoge watertoren aan de Westeinderplassen. 

Inspiratiebron

‘Anders dan in de meeste musea gaat het hier niet om kunst, voorwerpen of herinneringen uit het verleden, maar om wat er in de toekomst gebeurt.’ De kleuren en vormen die kunstenaars gebruiken, zijn volgens hem een voorbode van wat in de nabije toekomst populair wordt. ‘Dit museum kan daarom voor andere sectoren een inspiratiebron worden.’
De eerste grote tentoonstelling in het Flower Art Museum is een duo-presentatie van de Nederlandse topkunstenaars Reinoud van Vught en Seet van Hout. Zij scheppen hun eigen intuïtieve werelden op doeken van monumentale omvang, waarin florale vormen de boventoon voeren. Hun werk vormt een interessant contrast en een verrassend geheel tegelijkertijd.

64 keramische rozen

In de thematentoonstelling ‘Inspiring gardens’ laten Jacqueline van Kester, Mary Kuiper, Theo Leijdekkers, Flos Pol en Corry Zwart zien hoe de tuin hen inspireert en fascineert. Dat levert een gevarieerd beeld op, met onder meer weelderige bloemenschilderingen, gedetailleerde vogelnesten in brons en een installatie met 64 keramische rozen.

flower art museum

De Amsterdamse kunstbeweging Tropisme toont een selectie uit hun opvallende project ‘Photosynthesis – Shedding new light on plants’, dat eerder te zien was in de Hortus Botanicus en in de Royal Botanic Garden in Edinburgh. Hun kunst werpt (vaak letterlijk) een ander, wetenschappelijk licht op de plantenwereld. De foto’s zijn gemaakt door Frans Holthuysen, Alfred Marseille, Robin Noorda en Margot van de Stolpe.

Bloemendorp

Onder de noemer Aalsmeer bloemendorp verbeelden Afke en Karin Borgman, Monic Persoon, Joost Veerkamp en Frits Vogel de relatie tussen Aalsmeer, het water en de bloemen. Daarnaast toont het museum een selectie met werk van diverse Nederlandse bloemenkunstenaars en sieradenmakers.

flower art museum
Het Flower Art Museum is gevestigd in de voormalige waterkelder van Aalsmeer, tegenover de vijftig meter hoge watertoren aan de Westeinderplassen. Het gebouw heeft een binnenruimte van 1.000 vierkante meter en op het dak een beeldentuin. Entree is 5 euro, kinderen t/m 14 jaar gratis. Het museum is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, voor groepen ook op afspraak. Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.

Kijk in de rubriek Uitjes op GroenVandaag voor een actuele tentoonstelling.