Nieuw FAM – Vanaf vrijdag 6 juli is Aalsmeer een museum rijker: FAM. FAM zet bloemen in de kunst centraal. Het thema bloemen in de kunst is van alle tijden. Dat is straks te zien in het tentoonstellinggebouw, wat een nieuwe bezienswaardigheid wordt in bloemenhoofdstad van Nederland: Aalsmeer. Het onderkomen is een lofzang op bloemen, planten en natuur, maar dan in de hedendaagse kunst.

Nieuw Flower Art Museum

flower art museum

werk: Blauwe Anemoon
kunstenaar: Robin Noorda

Internationale en nationale kunstenaars

In het FAM worden wisseltentoonstellingen georganiseerd met Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Naast een grote solo- of duotentoonstelling is er elk kwartaal een thema-expositie te zien met werk van uiteenlopende kunstenaars. Daarnaast biedt FAM plaats aan het Amsterdamse kunstenaarscollectief Tropisme. Ook worden er workshops en lezingen gehouden en komt er een educatief programma voor het basisonderwijs. De eerste grote tentoonstelling is van de Nederlandse kunstenaars Reinoud van Vught en Seet van Hout.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Japanse bloementaal in Flower Art Museum

flower art museum

werk: zonder titel
kunstenaar: Reinoud van Vught

Eerste museum in de wereld

Het bloemenmuseum komt in de voormalige reinwaterkelder van Aalsmeer aan de Westeinderplassen, recht tegenover de markante watertoren. Met een binnenruimte van 1.000 vierkante meter, een beeldentuin van dezelfde omvang en ruime parkeergelegenheid leent deze plek zich bij uitstek voor de vestiging van een bloemenmuseum. Voor zover bekend is dit de eerste permanente expo ter wereld die volledig in het teken staat van kunst geïnspireerd op bloemen en planten.

flower art museum

Watertoren Aalsmeer

Bloemenhoofdstad

Dat Aalsmeer als vestigingsplaats is gekozen, is uiteraard geen toeval. In Aalsmeer staat de grootste bloemenveiling ter wereld. Het dorp nabij Amsterdam en Schiphol staat sinds jaar en dag bekend als het kloppend hart van de bloemenwereld. Het FAM komt voort uit een particulier initiatief en heeft de ambitie op termijn een eigen collectie op te bouwen.

De beeldbepalende watertoren was vanaf de bouw in de jaren 60 tot in de jaren 90 als zodanig in gebruik. Vanaf eind jaren negentig zetelden verschillende galeries in het pand. De eigenaren van Galerie Sous-Terre besloten in 2017 de ruimte om te vormen tot een museum met als thema bloemen en planten in de kunst. Daarmee sluit het museum aan bij de positie van Aalsmeer als “bloemenhoofdstad”. Om de museale functie en doelstellingen te realiseren is op 26 februari 2019 de Stichting FlowerArtMuseum opgericht. Met ANBI-status.

Het FAM aan de Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer is vanaf 6 juli elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Intro-foto:
– werk: Grass Hoppings
– kunstenaar: Margot van de Stolpe