Allerheiligen – Het evenement Día de los Muertos (Allerheiligen), georganiseerd door Franse versie van Mooiwatbloemendoen, werd op 1 november jongstleden gevierd in de trendy wijk Le Marais, in Parijs. Een groot aantal deelnemers heeft de feestelijke en positieve manier van het herdenken van overledenen kunnen ervaren. Een herdenkingswijze die is gebaseerd op een Mexicaanse traditie, met als belangrijkste elementen bloemen, make-up, altaren en kaarsen.

Allerheiligen

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Waarom Día de los Muertos?

De Fransen verlangen naar een andere, positieve manier om de doden te herdenken. Het is een opkomende trend om Allerheiligen, de dag dat de overledenen herdacht worden, op een optimistische en zelfs feestelijke manier te beleven. Het Mexicaans gebruik van Día de los Muertos sluit daarbij naadloos aan en heeft bovendien een belangrijk, bloeiend component: bloemen! De geuren en kleuren van de bloemen zorgen er volgens de traditie voor dat de zielen van overledenen voor een dag terug kunnen keren.

Bron: Bloemenbureau Holland

allerzielen, allerheiligen

Bolchrysant

Natuurlijk spelen bloemen een belangrijke rol bij het vieren van Allerheiligen en Allerzielen. Bij ons is dat met name de bolchrysant. Niet altijd tot groot enthousiasme van de handel, vanwege de associatie met de dood.
Van nature bloeien bolchrysanten in het najaar. Deze chrysant reageert op de korte dagen door knoppen aan te leggen. De prachtige herfsttinten combineren bovendien mooi met andere najaarsproducten. Rond Kerstmis zijn er zelfs rode en witte chrysanten om de kleurensymboliek kracht bij te zetten.

Gouden bloem

De naam Chrysanthemum wil zeggen ‘gouden bloem’. Het is een samenstelling van de Griekse woorden chrysos = goud en anthemon = bloem. Veel soorten zijn dan ook geel van kleur, maar de plant is er ook in herfsttinten als oranje, rood en bruin of roze, lila en wit. De diameter van de chrysanten kan variëren van enkele decimeters tot wel 60-80 cm. Er zijn enkel- en dubbelbloemige variëteiten, maar ook chrysanten met spatelvormige of spinvormige bloemblaadjes.

En er zijn meer bijzondere dagen waarn een specifieke plant of bloem aan verbonden is, bijvoorbeeld de kerstster, de orchidee en de iris.