OEGSTGEEST- Geboorteboom. Sinds 1990 organiseert Stichting Nationale Boomfeestdag de actie geboorteboom. Met het planten van een boom bij de geboorte van een kind geven wij uitdrukking aan de wens dat onze kinderen vrij mogen opgroeien in een groene en gezonde omgeving.
Er zijn zelfs geboortebossen met duizenden geplante bomen, bijvoorbeeld in Schijndel en Medemblik.

Geboorteboom

minitree

MiniTree

Nog leuker dan een gewone boom, is een mini-fruitboompje als geboorteboom. Zo’n MiniTree groeit niet alleen mee met de baby, het kindje kan er later zelf de appeltjes van plukken. Verras kersverse ouders dus gerust met een MiniTree. Letterlijk een kado voor het leven. Bovendien een origineel kado waaraan je altijd wordt herinnerd.

MiniTree is een boom die niet meer gesnoeid hoeft te worden en tolerant is tegen de meeste schimmels. Door hun compacte formaat zijn ze ook dé ideale appelboompjes voor een fruithaag. Ieder seizoen zorgen ze voor een ander aanzicht: prachtige bloesem in het voorjaar en heerlijke appels in het najaar.

Verzorging

Een goede verzorging van je MiniTree wordt in het najaar dus beloond met heerlijk fruit. En die verzorging is echt niet ingewikkeld of tijdrovend. Af en toe een beetje MiniMest, soms wat luisvrij gebruiken en als het in het voorjaar koud is, een bloesembeschermer.

minitree

Appel en symboliek

In de christelijke symboliek heeft de appel geen best imago. Eten van de boom der kennis werd -Eva en Adam- dan ook afgeraden. In het oude Griekenland groeide om de tempels van liefdesgodin Afrodite juist appelbomen. En voor de Romeinen was de appel symbool van wereldlijke macht.

Het idee

Boomkwekerij Fleuren in Baarlo kwam op het idee van MiniTree. Fleuren is één van Nederlands grootste vruchtboomkwekerijen. Jaarlijks worden hier circa 2,5 miljoen fruitbomen gekweekt voor professionele fruittelers. Samen met een veredelaar in Tsjechië is er twintig jaar gewerkt aan het optimaliseren van een MiniTree.

Meer lezen over MiniTree?

Lees dan deze artikelen over MiniTree op GroenVandaag:
3 nieuwe appelrassen van MiniTree
Appelhaag MiniTree
Kwaliteitsappels uit eigen tuin, wie wil dat niet?