AMSTERDAM – Over oer-mode gesproken. Er zijn steeds meer eetgelegenheden waar het verhaal van het product er toe doet. Waar de kok met pure smaken en echte producten kookt. Waar oude technieken en ambachten weer floreren, voedsel weer van lokale leveranciers afkomstig is en waar de beperking van de seizoenen juist de kracht is van het menu.
 

Oer-mode

Bron: Greennest


Wie op deze manier met voedsel bezig is weet dat dit niet iets is dat snel zal overwaaien. Juist omdat het leven van steeds meer mensen steeds minder in contact lijkt te staan met de ritmes van de natuur, is er meer behoefte dan ooit om die verbinding weer te vinden. En dus gaat deze beweging richting authenticiteit niet alleen over voedsel, maar ook over het beleven van natuur.

Groen is onze oer-mode
Steeds meer onderzoek toont aan dat wij ons van nature gelukkig voelen als we omringd zijn door een natuurlijke setting. De naam van deze wetenschap is biofilie: de liefde die wij van nature voelen voor alles wat natuurlijk is.
 Uitzicht op groen of water maakt mensen rustig. Het gebruik van natuurlijk (dempend)e materialen maakt dat we ons thuisvoelen etc. We voelen ons niet alleen beter in de natuur en in natuurlijk aandoende omgevingen, we blijken ook sneller te herstellen, beter te presteren en creatiever te zijn.

Gezonde lucht
Er is inmiddels overtuigend onderzoek dat aantoont dat planten de lucht zuiveren van Vluchtige Organische Stoffen (VOS). Dit zijn veel voorkomende chemische stoffen als Ammoniak of Formaldehyde waartoe ook veel vieze luchtjes als zweet of alcohol behoren. Planten maken de lucht frisser (meer zuurstof, minder CO2), en, ook heel plezierig, minder droog.

Dus waarom zouden we alleen in de donkerste dagen planten in de vorm van bomen naar binnen dragen? Januari is straks een uitstekende maand om die verbinding met de natuur vast en onze huiskamer groen te houden.

fortuyn HaarlemGroene Horeca
Speciaal voor de Horeca laat Greennest Gallery, maandagmiddag 16 januari 2017, zien wat er mogelijk is met groen in restaurant en café. Het maakt niet uit of je een groot of klein budget hebt. Een wowfactor en betere lucht creëren met planten kan altijd. Ook als er onvoldoende licht is: met LED kunnen planten echt overal groeien. Je leert bovendien welke planten wat doen en wat niet, krijgt volop op horeca toegesneden inspiratie en leert van de ervaringen van een collega restaurateur.

Op de foto’s: restaurant Fortuyn in Haarlem.