Groene daken. Rotterdam behoort tot die gemeenten die de aanleg van met groen beplante daken stimuleert. Voor huiseigenaren is er een aantrekkelijke subsidie. De stad heeft inmiddels ook tal van gemeentelijke gebouwen voorzien van een met groen bekleed dak.

Voordelen

Een dak wat groen is, is een dak bedekt met aarde en planten, bijvoorbeeld sedum. Dat levert verschillende voordelen op. Het dak is extra beschermd en gaat tot wel 2x langer mee. Onder een groen begroeid dak is het ’s zomers minder warm en op het dak is het heerlijk relaxen en lekker oogsten.

Groene daken

Bovendien voeren deze daken vertraagd regenwater af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Dat is de reden waarom gemeenten zoals Rotterdam subsidie geven om het aanleggen van dergelijke daken te stimuleren. En natuurlijk zijn met groen begroeide daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 200.000m2 daken die groen zijn.

bron: Gemeente Rotterdam
foto met dank aan De Dakdokters

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil de stad zo wapenen tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer.

Subsidie

De populariteit van groen begroeide daken is mede te verklaren door de mogelijkheid van subsidie. Zie bijvoorbeeld de site van GroenDak:

“In duurzame en klimaatadaptieve gemeenten wordt subsidie gegeven voor het met groen begroeide dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen ervan. Bij verduurzaming helpen de subsidie-regelingen zeker om dit soort daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten. Niet alleen groen voor het dak overigens, ook gevelgroen valt vaak onder dezelfde regeling. Het begroenen van een gebouw, dak of gevel vergt een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdient.”

Sedum

Sedum wordt veel toegepast als dakbegroening. Sedumdaken zijn begroeid met sedums (vetplanten) en kruiden, eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar als een gebruiksdak. Het type vegetatie wordt gekenmerkt door een vrije groei en een ongeorganiseerd wisselend uitzicht. Sedumplantjes bloeien ongeveer 5 tot 6 weken per soort. Een dak met sedum erop is onderhoudsvriendelijk als deze bodem bedekkend is. Staan er veel bomen rond het dak dan is het goed om een of twee keer per jaar de afvoeren te controleren en schoon te houden. Sedumdaken kunnen op verschillende manieren worden aangelegd.