Sedumdak – Sedum behoort tot de familie van de vetplanten. In de tuin zijn het geliefde bodembedekkers, maar sinds de ontdekking als ideale dakbedekkers is de populariteit ongekend gestegen. Sedumplantjes zorgen voor een effectievere isolatie. In de winter wordt warmte beter binnen en in de zomer beter buiten gehouden. Het plantjes verlengen bovendien de levensduur van daken en leveren een grote bijdrage aan de biodiversiteit. In de bloeiperiode bieden de vetplantjes voedsel aan een brede populatie van allerlei insecten, zoals vlinders en bijen.

Sedumdak

Sedum vraagt weinig onderhoud en is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden, warmte en kou, wordt goed verdragen. De plantjes zijn te verkrijgen in vele varianten, verschillend in levensduur, groei- en bloeiwijze. Wie wil kan zelfs een veelkleurig sedumdak (laten) aanleggen.

Sedum oreganum

Sedum oreganum bloeit geel in de zomermaanden en heeft grijsgroen tot roodgroen blad. Het vetkruid wordt ongeveer 5 tot 10 cm hoog en trekt tijdens de bloei veel bijen en vlinders aan.

Aanleg sedumdak

Sedum dakbedekking is aan te brengen met kant-en-klare cassettes en matten. De eenheden zijn een mengsel van diverse soorten voorgekweekte sedum, die op verschillende tijden groeien en bloeien, waardoor het dak jaarrond een prettig aanzien geeft.

Verduurzamen

Het aanleggen van een groendak is een manier om je huis te verduurzamen. Een maatregel die door de Rijksoverheid in de meeste gemeenten wordt gestimuleerd met een financiële tegemoetkoming.

sedumdak

Nokvorsten

Het dak is de meest kwetsbare onderdeel van het huis. Wanneer je besluit een sedumdak aan te leggen, controleer dan meteen de staat van je nokvorsten. Nokvorsten zijn horizontale, afsluitende pannen van een schuin dak, die zorgen voor de verbinding van twee dakzijden. Goed sluitende nokvorsten zijn cruciaal bij het lekvrijhouden van het dak. Nokvorsten die vocht vasthouden kunnen in de winter kapotvriezen, in de zomer kunnen nokvorsten scheuren door hittevorming. Wees er snel bij en herstel de schade, want tijdig nokvorsten repareren voorkomt vervelende lekkages.

Flexim

Nokvorsten kunnen tegenwoordig ook gerepareerd worden met een flexibel en slijtvast kunststof mortel: Flexim. De originele pannen blijven behouden