Held van de tuin – Als je aan tuinverlichting denkt, dan denk je al gauw aan prikspots, wandlampen of sfeervolle lantaarns. Maar er is een lichtbron die vaak over het hoofd wordt gezien terwijl deze een grote invloed heeft op de sfeer en veiligheid van je buitenruimte: de grondspot.
Met deze onopvallende held verlicht je subtiel je tuinpaden, accentueer je jouw favoriete planten en zorg je voor een warm welkom. Of je nu een moderne of klassieke tuin hebt, grondspots zijn te gebruiken in vrijwel elke stijl.

Held van de tuin

Grondspots zijn erg veelzijdig

Grondspots zijn meer dan alleen maar een lichtbron. Door hun veelzijdigheid zijn ze in staat om je tuin geheel te transformeren. Door de spots strategisch te plaatsen zijn ze zowel een functionele als esthetische toevoeging voor je buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een veilig pad naar de voordeur door je tuinpad te verlichten. Of wat dacht je van het accentueren van een prachtige boom of een kleurrijke bloembed? Met grondspots kun je zelfs een waterpartij of een kunstwerk in de spotlight zetten.

Meer dan alleen verlichting

Naast het verlichten van je tuin voegen grondspots ook diepte en dimensie toe. Door verschillende hoogtes en lichtsterktes te combineren zorg je voor een dynamisch effect. Zo kun je bijvoorbeeld een lang pad opdelen in verschillende zones door de lichtsterkte te variëren. Of je kunt een bepaalde plek in de tuin benadrukken door een groepje grondspots te gebruiken, bijvoorbeeld langs de rand van een terras of oprit.

Seizoensgebonden sferen

Een groot voordeel van grondspots is dat je er het hele jaar door plezier van hebt. In de zomer voegen ze een gezellige sfeer toe aan je terras, terwijl ze in de winter helpen om de donkere dagen wat te verlichten. Door de lichtkleur en intensiteit aan te passen zorg je voorverschillende soorten sfeer. Warm wit licht zorgt voor een knusse sfeer in de winter en koel wit licht voor een moderne uitstraling in de zomer. Ook zijn er grondspots voorzien van een (smart) RGB lichtbron waarbij je zelf de gewenste kleur kunt instellen. Met recht held van de tuin…

Een duurzame keuze

Tegenwoordig zijn de meeste grondspots voorzien van energiezuinige LED-lampen. Dit betekent niet alleen dat je minder aan je energierekening hoeft te besteden, maar ook dat je een bijdrage levert aan een duurzamere toekomst. LED-lampen gaan bovendien veel langer mee dan traditionele lampen. Je doet dan ook een stuk langer met de lampen.

Grondspot: de ondergewaardeerde held van de tuin

sfeervolle grondspot

230 Volt versus laagspanning grondspots

Bij het kiezen van grondspots kun je hoofdzakelijk kiezen tussen laagspanning (meestal 12V) en 230V grondspots. Voor laagspanning grondspots is een transformator en laagspanning kabel nodig. Door de lage spanning zijn ze makkelijk zelf en veilig aan te leggen. Bovendien is laagspanning ook erg flexibel aan te passen of uit te breiden.

230V grondspots sluit je direct op het elektriciteitsnetwerk aan. Dit kan met een kabel met stekker zijn, maar ook direct op een stroomkabel door middel van een lasdoos. Je hebt hiervoor een stuk meer kennis nodig. Het aanleggen en aansluiten van 230 Volt grondspots kun je dan ook het beste aan een ervaren installateur overlaten.

Over het algemeen zijn laagspanning grondspots iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn kunnen ze kostenbesparend zijn door de lagere energiekosten.

Waar kun je grondspots plaatsen?

Grondspots zijn niet beperkt tot een specifieke plek; ze kunnen op talloze manieren in je tuin worden verwerkt. Door de juiste plek en installatiemethode te kiezen, haal je het maximale uit je tuinverlichting. Hier zijn enkele populaire manieren om grondspots te verwerken:

  • In het gazon
    Grondspots kunnen eenvoudig in het gazon worden geplaatst. Kies hiervoor modellen met een robuuste behuizing die bestand is tegen maaien. Let er wel op dat de spot niet te hoog boven de grond uitsteekt om problemen met de grasmaaier te voorkomen.
  • In grind of split
    Voor een natuurlijke uitstraling kun je grondspots ook in een grind of split verwerken. Zorg ervoor dat de spot stevig vastzit om te voorkomen dat hij verzakt. Een goede manier om dit te doen is door de spot in een stuk PVC buis te plaatsen.
  • In houten vlonders
    Voor een modern en strak design zijn grondspots in een houten vlonder een stijlvolle keuze. Door een gat te boren klik je de spot eenvoudig vast in het boorgat. De ring van de spot is groter dan de boordiameter en blijft daardoor zichtbaar.
  • In bestrating
    Grondspots kunnen eenvoudig in bestrating worden verwerkt. In tegels kun je met een diamantboor een gat maken met dezelfde afmeting als de inbouwdiameter van de spot. De spot druk je in de tegel waardoor deze klemvast zit. Zorg er wel voor dat er voordat je bestrating legt alvast een grondkabel aanwezig is waarmee je de grondspot van stroom kunt voorzien.
  • In aarde
    In borders of plantenbakken kun je grondspots direct in de aarde plaatsen. Zorg ervoor dat de spot diep genoeg wordt geplaatst om niet om te vallen en dat de aansluiting waterdicht is. Hiermee kun je je favoriete beplanting van onderaf sfeervol verlichten.

Met grondspots creëer je dus een tuin die niet alleen mooi is overdag, maar ook ’s avonds tot leven komt. Laat je inspireren door de talloze mogelijkheden en transformeer jouw buitenruimte in een sfeervolle oase met deze held van de tuin. Begin vandaag nog met het plannen van je tuinverlichting!

Fotocredits: tuinverlichtingwinkel.nl