Nieuwe Feestdag – Zondag 3 oktober is het Grootouderdag. Kinderen, onder meer bij de kinderopvang Partou in Arnhem, gaan daarom deze week massaal aan de slag voor opa en oma. Doel is om de bijzondere relatie tussen jonge en oude generaties te vieren en om eenzaamheid tegen te gaan. Bij Partou, een landelijke organisatie voor buitenschoolse opvang, ontvangen 500 kinderen onder meer bloemen en een kleurplaat om een fleurige verrassing voor hun opa en oma te maken.

Nieuwe Feestdag

nieuwe feestdag

Tegen eenzaamheid

Grootouderdag is een initatief van de Felini Foundation. Voorzitter Charles Lansdorp: “Deze dag voor opa’s en oma’s heeft vooral een feestelijk karakter, want onderling contact is vaak leuk omdat het uit het hart komt. Vandaar dat we diverse vrolijke activiteiten ontwikkelen voor kinderen bijvoorbeeld met bloemen. De samenwerking met Partou kinderopvang is als vanzelfsprekend. Ook deze organisatie zet zich in voor vriendschap tussen jong en oud. Dat maakt het leven leuker en is goed tegen eenzaamheid.”

vier grootouderdag

Oorsprong

Grootouderdag is een van oorsprong een Italiaanse feestdag (Festa dei Nonni) en vormt dit jaar onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De week wordt ondersteund door de zogenoemde Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Dit zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen die de handen ineen slaan om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Zowel de Felini Foundation als Partou kinderopvang zijn lid van de coalitie.

1 oktober grootouderdag

Bloemen

De roos is het symbool van Grootouderdag. In de speciale pakketten voor de BSO’s zijn behalve deze bloem ook vrolijke germini’s en bessentakjes toegevoegd. Ze zijn belangeloos aangeboden door veredelaar Dümmen Orange en groothandelaar Willemsen uit Apeldoorn. Smithers-Oasis heeft schaaltjes met steekschuim ter beschikking gesteld en Chrysal voegde een zakje bloemenvoeding toe. Om de actie Grootouderdag praktisch mogelijk te maken boden het Dela Fonds en stichting Stimuflori financiële ondersteuning.

Fotocredit: VidiPhoto 

Nog meer over Grootouderdag

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.