Openslaande deuren – De grote charmes van een jaren dertig huis zijn de erker aan de voorzijde van het huis en de openslaande deuren naar de achtertuin. De erker die de rechte gevellijn doorbreekt, geeft het huis iets eigens en werkt statusverhogend. De openslaande deuren naar de achtertuin vergroten het woongenot op buitengewone wijze.

Openslaande deuren

Zodra de temperatuur het toelaat, en dat kan al in het prille voorjaar, bestaat er geen groter woongeluk dan de openslaande deuren van de grendel te halen en de frisheid van de lente je woonkamer laten binnenstromen als die bijna naadloos overgaat in de tuin. De tuin als verlengstuk van de woonkamer, dat is een bekend credo in de groenbranche en een wens van veel huizenbezitters. Het zijn de openslaande deuren die deze behoefte volkomen waarmaken. Neem je kunststof openslaande deuren, dan heb je ook nog eens geen omkijken naar het onderhoud.

openslaande deuren

Stolpdeuren

Ook in naoorlogse woningen zijn openslaande deuren geliefd. In veel nieuwbouw worden ze standaard toegepast en in de oudbouw van de jaren 60 en 70 kunnen zonder veel moeite openslaande deuren in de gevel worden geplaatst.
Met stolpdeuren -deuren zonder middenkozijn- zal je verbaasd zijn wat je optisch aan ruimte wint. De woningkamer krijgt opeens een open karakter, licht valt veel gemakkelijker naar binnen en de doorgang van twee meter als de deuren openstaan, hebben een verademend effect en geven je een rijk gevoel.

Leestip: het jaren 30 huis

Terrasplanten

Het lijkt wel alsof de planten in de potten op het terras woonplanten worden. En dat is ook de bedoeling van openslaande deuren. Ze bieden de geborgenheid van binnen en de vrijheid van buiten.

Zijlichten

Voor een maximaal effect en het volledig benutten van de gevel wordt vaak gekozen voor zijlichten naast de stolpdeuren, zodat er een optimaal zicht is op de tuin.

terrasplanten

Mediterraans

Openslaande deuren hebben gezorgd voor een opwaardering van het terras. Dat begon met luxere sierbestrating waarop vervolgens stijlvolle potterie werd gezet met bloeiende, veelal mediterrane, planten. In de beschutting van het huis is het mogelijk om wat exotische bloeiers neer te zetten, zoals oleander, citrusboompjes en datura en natuurlijk de bekende klassiekers geranium en lavendel.

Jaarrond bloei

Het terras tegen het huis kan jaarrond met gemak voorzien worden van bloeiend groen. Dat begint in de winter al met helleborus, camelia, violen, primula’s, siergrassen en bol-op-pot. In de lente en zomer is de keuze helemaal overweldigend en in de herfst zijn er asters, besdragende planten, anemonen en late bollen zoals dahlia’s.

Openslaande deuren betekenen een waardevermindering van het huis en tuin. Afgezet tegen de winst aan woongenot mag de investering geen drempel zijn.