De top 5 citroenplanten – Zoek je inspiratie voor groen op je terras of balkon en houd je van Mediterraanse sfeer? De citroenplant is een van de meest populaire terrasplanten in Nederland. En dat is niet voor niets: citrusplanten worden erg gewaardeerd vanwege hun vruchten en zijn daarom zeker ook leuke plantjes om te zien. Een echte eyecatcher in je tuin!

De top 5 citroenplanten

Smaakmaker

In de zomer staan ze erg leuk op je balkon of terras. De vruchten zijn vaak wel zuurder dan je gewend bent en zijn meer voor de sier dan voor consumptie bedoeld. Toch kan je ze net als de Italianen wel gebruiken, namelijk als smaakmaker in frisdranken, water of likeuren. Uit je eigen citroenboompje! Plantenwebshop plantcentraal.nl biedt een ruim assortiment citrusplanten en hier kan je gemakkelijk online je favoriete citroenplant kopen. De planten komen vers vanaf de kwekerij.

De 5 meest populaire citrusplant soorten: de top 5 citroenplanten

citrus_calamondin, top 5 citroenplanten

1. Citrus Calamondin

De Calamondin is de meest populaire citroenplant in Nederland. Hij vormt kleine ronde oranje vruchtjes die lijken op een mandarijn. Dat is niet zo vreemd, omdat de calamondin een kruising is van de mandarijnplant en de kumquat. De vruchten worden in ons Europese klimaat goed rijp.

citrus_kumquat

2. Citrus Kumquat

De citrus Kumquat wordt ook wel de dwergsinaasappel genoemd. Deze citroenplant bloeit in de lente met kleine, geurende bloemen. De vruchtjes zien er uit als kleine, langwerpige sinaasappeltjes. Vanaf mei mag de plant naar buiten op een zonnige, beschutte plek.

citrus_hystrix, top 5 citroenplanten

3. Citrus Hystrix

De Citrus Hystrix (of Kaffir Limoen) ziet er anders uit dan de meeste andere citroenboompjes. Deze plant ziet er met zijn glanzend groene dubbele bladeren prachtig uit. Deze bladeren worden in Azië ook gebruikt om de gerechten een typische smaak mee te geven. De plant maakt knobbelige vruchten. Vanaf juni kan de plant naar buiten.

citrus_mandarin

4. Citrus Mandarin

Deze citrus is een echte mandarijn uit Italië. De kleine bladeren lijken op het myrteblad. De vruchten, die bekend staan als zuur en bitter, worden in Italië gebruikt als smaakfactor in likeuren, aperitieven en frisdranken.

citrus_variegata

5. Citrus Variegata

De Citrus Variegata is een nieuw soort citrus. Deze plant heeft zowel bonte bladeren, als bonte vruchten. Dit maakt het een bijzondere en stijlvolle plant. Zet de plant op een lichte plek.

top 5 citroenplanten

Verzorging van de citroenplant

Citroenplanten staan graag veel in de zon vanwege de vruchtontwikkeling. Plaats ze dus op een lichte en zonnige plek. Ze houden niet van een erg vochtige grond. Geef wel regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat is en het water goed weg kan lopen. Als je een paar centimeter onder de grond voelt dat de grond daar droog is kun je de plant het best weer water geven. Voeding mag je de plant om de 2 maanden bij geven.

Belangrijk om te weten is dat citroenplanten niet winterhard zijn. Haal deze dan ook naar binnen in de winter, waar de citrusplanten goed kunnen overwinteren. Als de temperaturen weer naar de 10 tot 15 graden Celsius gaan, dan kan de plant naar buiten. Vaak is dat in het voorjaar al in april of mei. Probeer ervoor te zorgen dat de overgang qua temperatuur niet te groot is. Haal de plant daarom liever wat eerder naar binnen, als de temperatuur buiten nog in de buurt is bij de binnentemperatuur.

Groen op het terras is goed voor de biodiversiteit en is ook duurzaam. Maar als het op duurzaamheid aankomt, is er in de niet-levende materialen ook nog heel wat vooruitgang te boeken. Lees dit artikel op GroenVandaag: Hoe realiseer je een duurzaam tuinterras?