HONSELERSDIJK – Help, we hebben niet genoeg tijd voor onze planten! Dit blijkt uit het balkon en terras-onderzoek van 2018, uitgeveord in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl.
Hoe jonger we zijn, hoe vaker we aangeven geen planten op ons balkon of (dak)terras te hebben wegens tijdgebrek. Maar ook dat we die vaker als opslagplaats zien. En dat is zonde, want om even aan de dagelijkse hectiek te ontsnappen is een beetje tuinieren het perfecte anti-stress middel. En dat kan prima op je (dak)terras of balkon. Waar gebruiken we onze balkons dan wel voor? Hoe vullen we deze het liefst en waar halen we onze inspiratie vandaan? Dit en meer wijst het jaarlijkse terras- en balkononderzoek uit.

onderzoek terras en balkon

Balkon en terras

De trends volgens recent onderzoek

Naast tijd, heeft ook niet iedereen ruimte voor veel planten, vooral in de stad niet. Ruim een vijfde geeft aan geen planten te hebben omdat ze daar een te klein (dak)terras of balkon voor hebben. Een oplossing hiervoor is vertical gardening. Oftewel: de hoogte in. Zo kun je zelfs van de kleinste balkonnetjes een groene oase maken.

I love my plant

75% van de mensen bouwt aan een band met zijn plant. Ze laten de verzorging van hun planten liever niet aan anderen over. De reden? Bijna de helft van de mensen (46%) vergeet weleens andermans planten water te geven als zij op vakantie zijn. Wil je gerust op reis? Voor een zorgeloze zomertijd kies je voor bijvoorbeeld de Skimmia, ook wel het vier-seizoenen-wonder genoemd. Of de vuurdoorn, deze geeft het hele jaar door kleur aan je tuin en de Azalea, een gezellige winterharde tuinbloeier. Maar ook de Agave en Aeonium (vetplanten ofwel succulenten), Allium (de sierui) en Eucalyptus (heilig boompje).

onderzoek terras en balkon

Wat bloeit er?

We hebben het liefst een combinatie van bloeiende planten, denk aan viooltjes en lavendel en groenblijvende planten, zoals klimop en buxus (49%). Maar een klein deel (8%) is fan van eetbare planten, zoals kruiden, groente en fruit. Een gemiste kans, want wat is er nou lekkerder dan je eigen maaltijd creëren, van balkon op je bord?

Inspiratie?

Zoek je inspiratie voor een make-over van je balkon of terras? Hierbij de plantentrends van 2018:
Re-Assemble: deze trend is gebaseerd op de diversiteit in de huidige maatschappij. Maak gebruik van verschillende vormen, kleuren en materialen. Kartonnen vazen, felgeel en verschillende dessins, het kan allemaal.
Punk Rebooted: stoer en rauw. Maak een statement met je balkon. Ruige vormen, constaterende vormen en industriële materialen.
Romance 3.0: denk groot, groter, grootst. Denk fluweel, decoratief en bloemenprints. Grote bloemen en planten in de meest intense kleuren en vormen.

Bekijk ook eens de infographic, via Bloemenbureau Holland.

onderzoek terras en balkon

Amsterdam: de groenste balkon- en (dak)terrasstad van Nederland

Amsterdammers hebben, vergeleken met grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27%). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit om deze ‘zomerklaar’ te maken. En hoe beoordelen ze hun balkon en/of (dak)terras? Gemiddeld met een 7.

Utrecht: tevreden over hun ‘groen’

Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon, zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden. Ze zijn gemiddeld 47 euro en 0.9 uur per week kwijt aan hun (dak)terras of balkon.

Den Haag: minste balkons, meeste tijd kwijt

In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, namelijk één uur en 20 minuten per week – ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55% van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan, bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91%. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53%) en geven het gemiddeld een 6,8.

onderzoek terras en balkon

Rotterdam: geen groene vingers

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun ‘buiten’ te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51%) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2. Het onderzoek vond plaats tussen 15 mei en 4 juni 2018. Het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland

Eerder verscheen op GroenVandaag een verkort bericht over dit onderzoek.