Woon-verzekeringen goed geregeld – Een uitzet bij elkaar sparen, is een hele opgave. Bovendien voeg je in de loop der jaren alleen maar meer spullen aan je inrichting toe. Uiteindelijk staat er dan een klein vermogen in je woning en die is de moeite van het verzekeren waard. Helaas hebben veel mensen niet veel aandacht geschonken aan hun woonverzekeringen waardoor zij onnodig grote risico’s lopen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en er hoeft maar dit te gebeuren en je spullen raken beschadigd. In het ergste geval zo ernstig dat je al je spullen moet vervangen. Heb je een verzekering, dan kun je deze gebruiken om de schade te dekken. Dat maakt meteen duidelijk waarom een woonverzekering zo belangrijk is.

Woon-verzekeringen goed geregeld

Wat valt onder de woonverzekering

Woon-verzekeringen bestaan eigenlijk uit twee soorten verzekeringen. Ten eerste heb je de inboedelverzekering. Je inboedelverzekering is bedoeld om je spullen te verzekeren. Hieronder valt alles wat in je woning staat. Mocht er iets gebeuren, denk bijvoorbeeld aan een grote lekkage waardoor je hele interieur nat (en vaak ook erg vies) wordt. Helaas is het niet altijd een kwestie van enkel drogen om de schade te herstellen. Heb je een inboedelverzekering, dan kun je deze polis gebruiken zodat jij zelf niet voor onverwachte (zeer) hoge kosten komt te staan. Je verzekering stelt je in staat om allerlei vormen van schade te dekken. Deze schade kan op tal van manieren ontstaan. Wat belangrijker is, is dat je met een goede inboedelverzekering de schade snel kunt herstellen zonder dat jij zelf extra kosten hoeft te maken.

Heb jij jouw woon-verzekeringen goed geregeld?

Foto: Charlotte May, op Unsplash.

De opstalverzekering

Wat veel mensen niet weten, is dat een inboedelverzekering alleen de spullen in je huis verzekert, niet de woning zelf. Vandaar dat het heel belangrijk is om ook een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering kun je ook de schade aan je pand zelf laten herstellen. Heb je lekkage gehad, dan is de kans groot dat bijvoorbeeld ook je plafonds, de vloeren en de muren schade hebben opgelopen. Met een goede opstalverzekering kun je deze schade snel laten afhandelen en de kosten laten dekken door je verzekering. Het spreekt voor zich dat wanneer je een woning huurt, je geen opstalverzekering hoeft af te sluiten. Dit is de taak van je huurbaas.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hoe maak ik mijn huis helemaal verkoopklaar?

Je verzekering afsluiten

Wanneer je nog geen (pakket) woonverzekeringen hebt afgesloten, kun je overwegen om dat alsnog te doen. Veel moeite hoeft dit niet te kosten. Je kunt even naar de site van je verzekeringsmaatschappij gaan om daar te kijken hoe je een goede woonverzekering samenstelt. Wij raden je aan om even te kijken of je verzekering ook een eigen risico heeft. Dit houdt in dat je zelf een bedrag moet betalen wanneer je eenmaal schade opgelopen hebt. Het is prettiger om een verzekering te kiezen die dit eigen risico niet heeft. Op die manier worden alle onkosten vergoed op het moment dat je schade hebt. Ga je akkoord met alle voorwaarden, dan is het een kwestie van doorklikken om je verzekering een feit te maken.

Fotocredits: Viktor Mogilat, op Unsplash.