Buiten wonen – Buiten wonen, een toenemend aantal mensen zou dat best wel willen: ruimte, rust en luisteren naar het ruisen van het blad aan de bomen.
In een rapport van de Rijksoverheid, verschenen eind maart 2022, wordt de conclusie getrokken dat er niet alleen sprake is van een wens, maar dat Nederlanders er ook naar handelen. De trek van stedelijk naar landelijk gebied nam toe van 8 procent in 2009-2011 tot 11 procent in 2018-2020.

Buiten wonen

In concrete cijfers, bijna 37.000 mensen namen in de jaren 2018 t/m 2020 de stap naar buiten wonen. Dat lijkt een fors aantal, maar volgens de Rijksoverheid is hiermee nog een sprake van een verhuisgolf van de Randstad naar het platteland.

Drenthe

Wanneer woon je buiten? Wat wordt gezien als stedelijk en en wat als landelijk gebied? Daarvoor hanteert het CBS het begrip adressendichtheid. Op een kaartje van Nederland is mooi te zien waar je landelijk kunt wonen. De provincie die de lijst aanvoert is Drenthe.

bevolkingsdichtheid Nederland

Assen

Wie buiten wil wonen kan dus kiezen voor Drenthe. Wie de voordelen van landelijk en stedelijk wonen wil combineren kan het best googlen op koopwoningen Assen. Assen heeft alle faciliteiten van een stad, is voorzien van veel groen en Drenthe is de provincie met de laagste bevolkingsdichtheid.

Natuurgebieden

Als het op natuurgebieden aan komt, is de provincie Drenthe bijzonder rijk te noemen. Kroonjuweel is Nationaal Park Dwingelderveld. In vervlogen tijden woest en nat, maar tegenwoordig een gebied met grote aantrekkingskracht vanwege zijn prachtige heide en on-Hollandse uitgestrektheid. De heide rond Dwingeloo is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je kunt er urenlang wandelen. Struinen langs vennetjes en door bossen. Genieten van prachtige vergezichten en grazende schapen en niet in het minst de paarsverkleurend dopheide.

Alleen al voor de heide zou je Drenthe in de armen sluiten en je huis koesteren als een onmisbaar bezit.

Tip: Misschien is een eigen houten huis wel een interessante optie.

Fotocredits:
– introfoto, Mike van den Bos, op Unsplash
– winterheide, Bloemenbureau Holland
buiten wonen