Heerlijke Helleborusdagen – Vanaf begin maart zijn liefhebbers elke vrijdag en zaterdag welkom in Espel om te genieten van de vele bloeiende helleborussen in De Stekkentuin: een voorjaars boerderijtuin bij uitstek.

Heerlijke Helleborusdagen

Op 4 vrij- en zaterdagen en één zondag. Te weten: vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag  6 maart; op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart; op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart en vrijdag 25 en zaterdag 26 maart is de tuin open met ‘Helleborussen in de Hoofdrol’.

Tijdens deze dagen is er ook een kleine tuinkeramiek- en schilderijen expositie van o.a. helleborussen en andere voorjaarsbloeiers op doek.

Borders

In de borders zijn vele bijzondere helleborussoorten en -variëteiten in allerlei kleurschakeringen te vinden: zowel groot- als kleinbloemig, maar ook enkel-, anemoon- en dubbelbloemig. Deze magnifieke, langbloeiende planten dwingen steeds meer respect af. Ondanks slagregen, hagel en de drielingstorm Dudley, Eunice en Franklin, staan ze fier overeind alsof er niets is gebeurd.
Op het erf kunnen bezoekers rondwandelen tussen de zelf gekweekte bloeiende zaailingen. In deze tijd zijn er ook diverse mooie corydalissen, bijzondere cyclamen en vele vroegbloeiende bolletjes te bewonderen.

** Gratis entree
** Groepen op afspraak
** Open van 10.00 -17.00 uur

De Stekkentuin

Na maart worden de helleborussen steeds voller en mooier, worden de bloeiende voorjaarsbollen steeds talrijker en laten de vele kleurrijke bladplanten zich steeds meer zien. Vanaf april is De Stekkentuin tot oktober elke vrijdag en zaterdag open (met entree). Alle andere dagen op afspraak.

Meer informatie

Wies Voesten
Noordermiddenweg 13
8311 PZ Espel
0527 271327
wies@destekkentuin.nl
www.destekkentuin.nl
https://www.facebook.com/destekkentuin/  

Helleborus-weetjes

• De volksnaam kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem.
• In de Middeleeuwen werd de Helleborus door mensen gekoesterd om boze wintergeesten uit de buurt te houden.
• De plant is lang bekend, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over.
• De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven.

Herkomst

Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. De plant is inheems in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Onder andere in de Alpen, Karpaten en Apennijnen zijn de planten in het wild te spotten.