Geluid van kettingzagen – De herfst- en wintermaanden worden soms nog wel eens benut voor tuinonderhoud. Dat kan ingrijpend werk zijn; zoals zagen. Het snerpen van de kettingzaag is traditioneel een geluid wat bij de koude maanden hoort. Nu breekt de tijd weer aan om bomen zonder schade van hun overtollige takken te ontdoen, zodat er in het voorjaar meer zonlicht in huis en tuin valt.

Geluid van kettingzagen

hout-zagen

Niet snoeien maar zagen

Negen van de 10 tuinbezitters besteedt het specialistische en zware snoeiwerk echter uit. Boomsnoei is een karwei voor specialisten. Zij beschikken over de juiste gereedschappen en zijn bovendien gecertificeerd op de terreinen van het vakmanschap zelf en als het gaat om de benodigde veiligheid.

Houthakkershemd

Maar om het snoeien zelf gaat het de plezierzager ook niet. Het hout in mooie stammetjes zagen, dat is de lol. Op een mooie najaarsdag in een thermo houthakkershemd de tuin in en forse boomtakken op de bok leggen. Handschoenen aan, veiligheidsbril en oordoppen op en de kettingzaag in de aanslag. Zaaghelden in gevechtskleding. Met het geluid en de snelheid van een formule 1 wagen vreet de kettingzaag zich onder hun krachtige begeleiding door het hout.

houtblokken

Kettingzaag

Daarmee heb je direct het grote voordeel te pakken van de kettingzaag als tuingereedschap. Het gaat snel. In een oogwenk worden de dikste armen van de bomen omgezet in openhaard houtblokken. Eigenlijk is de zager meer tijd kwijt aan de voorbereiding en het opruimen van tuin en blokken dan aan het zagen zelf.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Wintersnoei

Welke bomen komen nu eigenlijk in aanmerking voor de wintersnoei? Dat is nog niet heel eenvoudig te zeggen, maar vuistregels zijn er wel. Bijvoorbeeld de wilg, els, es, eik en populier kunnen vanaf november tot en met februari gesnoeid worden. De hazelaar ook. Voor lei- en fruitbomen is er zelfs uitloop naar de maand maart. Een handige kalender is te vinden op de site van de Belgische boomdokter.

Bloembollen planten

Je bent natuurlijk niet alleen stoer als je zaagt. Je kan in het najaar ook andere dingen in de tuin doen. De bodem is dan nog warm. Bomen, struiken, vaste planten en bloembollen kunnen makkelijker aanslaan. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen.

Tuinieren in het najaar betekent vroeg tuinplezier in het voorjaar. En daarbij is het voor de biodiversiteit en de bijtjes ook beter.

vergeten-seizoen

Vergeten seizoen

Toen de grote kerstshows de tuincentra nog niet domineerden werd het najaar gewoontegetrouw gebruikt om te werken in de tuin. Die traditie lijkt verdwenen. Binnen het groene vak zijn er inmiddels initiatieven om deze oude gewoonte -handen uit de mouwen in het najaar- nieuw leven in te blazen. Op de site het vergeten seizoen lees je daar van alles over.

Nieuw begin

Er zit ook een diepre psychologie achter het winterse ordenen en onderhouden van de natuur: we maken ons klaar voor een nieuw begin.

Foto-credits
-introfoto: Sven Brandsma, Unsplash
-foto 2: Abby Savage, Unsplash
-foto 3: Dejan Zakic, Unsplash

Wil je dit najaar in de tuin werken?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag