AALSMEER – Symphoricarpos Magical Treasure. De witte variant is het meest bekend. Die doen denken aan de koude dagen. De roze Symphoricarpos past weer heel goed bij de herfst, die dit jaar zo warm is begonnen.

In Niftrik werkt Rik de Werd samen met zijn broer Martien op de boerderij. Zij zijn de derde generatie. Tot vijf jaar geleden werkte Rik op proeftuinen, onder andere op het gebied van duurzaam beheersen van ziekten en plagen. Hier maakte hij kennis met de veelzijdigheid van de sierteeltsector en haar kwekers. Zijn enthousiasme werd dusdanig geprikkeld, dat hij een carrièreswitch maakte. Nu teelt hij op kleine schaal verschillende soorten seizoensproducten in de volle grond, waaronder andere symphoricarpos.

Door Florapodium Aalsmeer

Symphoricarpos Magical Treasure

Sneeuwbes of klapbes

Bessen

Symphoricarpos albus is afkomstig uit Noord Amerika. Een bijzondere struik met parelvormige bessen in diverse kleuren. Behalve sneeuwbessen zeggen we ook wel klapbessen.
 Van de roze varianten is de donkerroze het minst bekend. Het is een wat ‘wildere’ variant, waardoor het oogsten bewerkelijk is. Daarbij worden de takken één voor één rijp.

De Werd: “De Symphoricarpos ‘Magical treasure’ geeft bij mij voor een deel prachtige volle takken en later in het seizoen ook stelen die bovenin vertakt zijn en een schermpje van bessen hebben. Dat is goed voor boeketten, terwijl de takken zich weer lenen voor groot bloemwerk en de zijtakjes voor het fijnere.” 

De teelt

De grond rondom de boerderij is voedingsrijke kleigrond, die de struiken ruim energie geven om uit te bloeien tot mooie zware producten. 
Telen in de volle grond, zonder kunstmatig licht of warmte, met zo min mogelijk chemische bestrijding, daar wordt De Werd blij van. De Werd vindt het belangrijk dat mensen weten dat hij zijn producten zo duurzaam mogelijk teelt.
 Kwaliteit boven grote aantallen. En omdat hij de meeste takken zelf bost, kan hij de kwaliteit goed in de gaten kan houden.

Symphoricarpos Magical Treasure

Volle takken

De grootste uitdaging is om de tak zo vol mogelijk met bessen te krijgen. Dat kan na een goede bestuiving, waarvoor de bijenvolken dienen.
Bovendien teelt De Werd verschillende soorten Symphonicarpos, bovendien met voldoende tussenruimte, zodat de planten ongehinderd kunnen groeien. Daarbij, door het gewas tijdig te verjongen ontstaan er minder, maar zwaardere takken.

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Bijvoorbeeld, Schijfcactus, Opuntia ondulata of Dahlia Café au Lait.

Meer info over De Werd, zie Facebook De Werd Sierteelt.

Meer foto’s van Symphoricarpos ‘Magical Treasure’, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.