Buitenruimte sfeervol – Bloemen en planten voegen een unieke sfeer toe aan elke buitenruimte en bloemen aan de muur is hier een prachtige voorbeeld van. Of het nu gaat om het opvrolijken van een saaie muur of het toevoegen van een aangename touch aan uw tuin; bloemen aan de muur bieden een scala aan mogelijkheden voor muurdecoratie buiten. Vandaag beantwoorden we enkele vragen die je op weg kunnen helpen.

Buitenruimte sfeervol

vrolijkheid met petunia

Fotocredits, petunia, Emma Gosset op Unsplash.

Wat zijn de voordelen van bloemen aan de muur?

 • Ze geven je tuin een prachtige en kleurrijke aanblik en maken de buitenruimte sfeervol.
 • Ze bieden je de mogelijkheid om je creativiteit te uiten door verschillende bloemcombinaties te creëren.
 • Bloemen aan de muur brengen de natuur letterlijk tot aan de woning.
 • Ze helpen bij het filteren van geluid en verbeteren de akoestiek in de tuin.

Welke soorten bloemen kunt u aan de muur planten?

Er zijn veel soorten bloemen die geschikt zijn om een muur mee aan te kleden. Van klimplanten tot hangende bloemen en daartussenin. Populaire keuzes:

 • Petunia’s in hangpotten. Deze kleurrijke bloemen zijn een favoriet onder veel tuinliefhebbers vanwege hun heldere kleuren en hun vermogen om snel te groeien.
 • Geraniums. Sterk en gemakkelijk te verzorgen. In een groot aantal kleuren waaruit je kan kiezen.
 • Kamperfoelie. Een klimplant die een heerlijke zoet geur afgeeft.
 • Fuchsia’s, met zijn kleine hangende, belachtige bloemen in lieflijke kleuren.
 • En rozen natuurlijk.
je buitenruimte sfeervol maken met rozen

Fotocredits, rozen tegen een muur, Annie Spratt, op Unsplash

Hoe kunt u bloemen aan de muur verzorgen?

Het verzorgen van bloemen aan de muur is eenvoudiger dan het lijkt. Wij geven je een aantal tips. Allereerst is het belangrijk dat de bloemen voldoende zonlicht nodig hebben. Zonlicht hebben ze nodig om optimaal te groeien. Ook is het belangrijk om de bloemen voldoende water te geven. Let op dat je je bloemen regelmatig water geeft, vooral op de warme en droge dagen. Als laatste is het belangrijk om je bloemen vaak genoeg te plukken. Verwijder de dode bloemen, zodat de plamt weer nieuwe gaat vormen. Zo blijft je bloeiende groen gezond.

Toepassingen

Er zijn veel manieren om bloemen aan de muur toe te passen in uw tuin. Hier zijn enkele suggesties:

 • Gebruik bloemen als tuinspiegel: creëer een visueel evenwicht door bloemen aan te planten op beide zijden van de tuin of de oprit.
 • Met hangende bloemen maak je van elke muur een prachtig levend schilderij.
 • Creëer bloemperken langs de muur en plant en doorbreek het steenoppervlak om je buitenruimte sfeervol te maken en kleurrijk.

Verticaal

Bloemen aan muren; het is een geweldige manier om je buitenruimte op te vrolijken en levendig te maken. Of je nu een kleine of grote tuin hebt, er is altijd een manier om met bloemen een sfeervol geheel te maken. Probeer het eens uit en benut je muren voor groen: denk eens verticaal.

Lees ook op GroenVandaag hoe je je buitenruimte duurzaam maakt: Duurzame buitenruimte met gebakken klinkers en stapelblokken

Fotocredits introfoto, bloemen aan de muur, Maria Nguyen, op Unsplash.