OEGSTGEEST – De geranium staat al jaren aan de top van de lijst van meest populaire perk- en balkonplanten. De reden hiervoor is duidelijk: tuinen en balkons kunnen makkelijk getransformeerd worden in kleurrijke feel good oases met deze prachtige zonaanbidders.

Geranium

De geranium scoort niet alleen met haar enorme scala aan kleuren en groeipatronen, overvloed aan bloemen en lange bloeiperiode, het is daarnaast ook een sterke en makkelijk te onderhouden plant. Daarom is het een ideale keuze voor mensen die niet vaak thuis zijn of niet zoveel tijd hebben om hun planten te verzorgen. De volgende simpele verzorgingstips zijn handig om toe te passen, zodat de geranium er de hele zomer prachtig uitziet.Prachtige geraniums, en zo eenvoudig in onderhoud

Prachtige geraniums, en zo eenvoudig in onderhoud

Een plek in de zon
Geraniums zijn zonaanbidders. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft daardoor geen moeite met een plek in de volle zon en extreme hitte. De geranium groeit echter ook goed op een plek met halfschaduw, zonder daarbij veel van haar bloeikracht te verliezen.
Na het kopen van geraniums is het verstandig om deze zo snel mogelijk naar een geschikte plek op een balkon of in de tuin te verplaatsen, zodat de plant niet te veel zonlicht hoeft te missen.
Kou wordt trouwens niet op prijs gesteld door deze warmteliefhebbende plant. Geraniums mogen daarom niet buiten staan vóór de laatste vorst van de winter en alleen als de temperatuur gedurende de dag gemiddeld boven 10° C is.

geranium

Prachtige geraniums, en zo eenvoudig in onderhoud

TIP: Belangrijk: om te zorgen voor een optimale groei hebben deze sierlijke planten voldoende ruimte en voldoende grond nodig. Kies balkonbakken of plantenbakken die diep genoeg zijn en zorg ervoor dat er een afstand van tenminste 20 centimeter tussen de afzonderlijke planten is. Trouwens: sommige geraniums zien er ook prachtig uit in een bloemenbed, waar ze kunnen uitgroeien tot een kleine struik.Veel water en voeding
Een essentiële reden voor de populariteit van de geraniums is hun duurzaamheid. Deze planten zijn in staat om voldoende water op te slaan in hun stengels en dikwandige bladeren om korte droge periodes te overleven, zelfs tijdens een hittegolf.
De plant kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen. Op hele warme dagen kan het zelfs goed zijn om ze zowel in de ochtend als in de avond water te geven, maar geef de plant nooit te veel water.

geranium

geranium

TIP: De bloei kan ook aangemoedigd worden door wekelijks plantenvoeding aan het water toe te voegen. Als je je daar niet mee bezig wilt houden, kun je kiezen voor plantenvoeding die vanzelf langzaam de grond voedt of pre-bemeste grond. Deze grond is precies aangepast aan de behoeften van de plant en garandeert bijzonder goede groei. Moedig de plant verder aan om nieuwe bloemen te creëren door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Er zijn zelfs zelfreinigende varianten, waarbij dit niet nodig is.

 

En lees deze artikelen op GroenVandaag:

Geranium of pelargonium? Vanwaar die verwarring?

Nieuwe generatie geraniums

7 tips voor de veelzijdige Geranium

En natuurlijk deze:

Hoe je pelargonium laat overwinteren

Geen nachtvorst meer, haal dan je geraniums