Geranium Koningin – De geranium staat al jaren aan de top van de lijst van meest populaire perk- en balkonplanten. De reden hiervoor is duidelijk: tuinen en balkons kunnen makkelijk getransformeerd worden in kleurrijke feel good oases met deze prachtige zonaanbidders.

Geranium Koningin

gerenium-balkonplant

Pelargonium

Geranium (botanische naam: Pelargonium) is een van de populairste planten voor op balkon of terras. Dat komt niet alleen door het gevarieerde kleurenpalet, ook de verschillende bloeiwijzen en de frisse, fruitige geur maakt de zomerbloeier haast onweerstaanbaar. En de verzorging is eenvoudig. Behalve witte, roze, rode en paarse zijn tegenwoordig ook meerkleurige soorten verkrijgbaar. Behalve de bekende Franse (P. grandiflorum) zijn er onder meer ook hangende (P. peltatum) en zogenoemde ‘staande’ soorten (P. zonale). Ze zijn allemaal rijkbloeiend, behalve de geurgeranium. Die heeft mooi frisgroen blad en verspreidt een heerlijk parfum variërend van citroen- tot appelgeur!

Zomercombinaties

Voor wie maximaal wil genieten van een bloemrijk balkon of terras… geraniums zijn ideaal. Je kunt uiteraard een pot vullen met alleen witte, maar zet ook eens verschillende soorten en kleuren door of bij elkaar voor een extra zomers effect. Geranium kun je bovendien uitstekend combineren met andere zomerbloeiers zoals Verbena, Petunia en Salie.

geranium

Creatief

Heb je een klein balkonnetje of geen plek voor een grote bak op het terras? Ga dan verticaal tuinieren. De zomerbloeiers zijn prachtig in potten of manden aan de muur en een afgedankte stellingkast tover je zo om tot een fleurige ‘flat’ vol bloeiers. Maximaal genieten op een minimale oppervlakte! Autobanden versleten? Geef ze een tweede leven als hangende ‘bloemband’ aan een muur of schutting. Een laag potgrond erin en planten maar. Liever geen zwarte band? Geef ‘m dan een likje verf!

Verzorging

Om te genieten van een rijke en langdurige bloei heb je gelukkig geen groene vingers nodig. Drie eenvoudige tips:

  • Geef regelmatig water. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, is het prima!
  • Voeg eens per twee weken (vloeibare) plantenvoeding toe aan het gietwater. Er zijn ook langwerkende voedingskegels die je in de grond kunt stoppen. Dan hoef je het hele bloeiseizoen geen voeding meer te geven.
  • Haal de uitgebloeide bloemetjes steeds weg. De geranium maakt dan snel nieuwe knoppen en je zult zien dat je dan geniet van een rijke bloei (tot diep in het najaar).

De planten zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum en bloemist. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.facebook.com/mijngeranium.

Geranium koningin van de balkonplanten

Fotocredit: Pelargonium for Europe (PfE)

Lange bloeiperiode

De geranium scoort niet alleen met haar enorme scala aan kleuren en groeipatronen, overvloed aan bloemen en lange bloeiperiode, het is daarnaast ook een sterke en makkelijk te onderhouden plant. Daarom is het een ideale keuze voor mensen die niet vaak thuis zijn of niet zoveel tijd hebben om hun planten te verzorgen.

Een plek in de zon

Geraniums zijn zonaanbidders. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft daardoor geen moeite met een plek in de volle zon en extreme hitte. De geranium groeit echter ook goed op een plek met halfschaduw, zonder daarbij veel van haar bloeikracht te verliezen.
Na het kopen van is het verstandig om deze zo snel mogelijk naar een geschikte plek op een balkon of in de tuin te verplaatsen, zodat de plant niet te veel zonlicht hoeft te missen. Kou wordt trouwens niet op prijs gesteld door deze warmteliefhebbende plant. Geraniums mogen daarom niet buiten staan vóór de laatste vorst van de winter en alleen als de temperatuur gedurende de dag gemiddeld boven 10° C is.

TIP: Belangrijk: om te zorgen voor een optimale groei hebben deze sierlijke planten voldoende ruimte en voldoende grond nodig. Kies balkonbakken of plantenbakken die diep genoeg zijn en zorg ervoor dat er een afstand van tenminste 20 centimeter tussen de afzonderlijke planten is. Trouwens: sommige geraniums zien er ook prachtig uit in een bloemenbed, waar ze kunnen uitgroeien tot een kleine struik.

Veel water en voeding

Een essentiële reden voor de populariteit van de geraniums is hun duurzaamheid. Deze planten zijn in staat om voldoende water op te slaan in hun stengels en dikwandige bladeren om korte droge periodes te overleven, zelfs tijdens een hittegolf.
Geranium Koningin kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen. Op hele warme dagen kan het zelfs goed zijn om ze zowel in de ochtend als in de avond water te geven, maar geef de plant nooit te veel water en zorg ervoor dat de potterie goed afwatert.

TIP: De bloei kan ook aangemoedigd worden door wekelijks plantenvoeding aan het water toe te voegen. Als je je daar niet mee bezig wilt houden, kun je kiezen voor plantenvoeding die vanzelf langzaam de grond voedt of pre-bemeste grond. Deze grond is precies aangepast aan de behoeften van de plant en garandeert bijzonder goede groei. Moedig de plant verder aan om nieuwe bloemen te creëren door uitgebloeide bloemen te verwijderen. Er zijn zelfs zelfreinigende varianten waarbij dit niet nodig is.