Subtiele Passiebloem – Mei is dé maand om je terras klaar te maken voor een heerlijke zomer. Bijvoorbeeld met de passiebloem of Passiflora. Op een zonnig terras of balkon is de bloem het stralende middelpunt. Met haar exotische bloemen en warrige uitlopers vol groen blad maakt de passiebloem een onvergetelijke indruk. Het is niet voor niets de Terrasplant van het jaar 2015.

Passiebloem

passiebloem

Zomerbloeier

De passiebloem heeft een nonchalante en klimmende groeiwijze. Tikje robuust, beetje verwilderd, heel erg betoverend. Er zijn ongeveer 500 soorten bekend. Behalve in blauw en purpertinten is de plant er ook met rode, oranje, gele en witte bloemen. Na een mooie zomer kunnen sommige passiebloemen zelfs decoratieve vruchten dragen.

Klimmer naar het licht

Het grootste deel van de passiebloemen komt uit Latijns-Amerika. Hier groeit de plant in het regenwoud waar zij bomen en struiken als steuntje gebruikt om naar het licht te klimmen. Op je terras help je de plant naar het licht toe door draden te spannen of een rek aan de wand te schroeven.

Tip: Wil je een feestelijk accent op de zomertuintafel? Pluk eens een paar bloemen en laat ze in een schaal met water drijven.

Wil je meer klimplanten in de tuin, wat denk ja van clematis.

Passiebloem

Passiflora caeruluea

De naam blauwe subtiele passiebloem, passiflora caeruluea, ontleent deze mooie klimplant aan de paarsblauwe kleur die in de corona van de bloem te vinden is. De kelkbladeren en kroonbladeren van de bloem zijn wit. De doorsnede van de bloemen bedraagt circa 8 cm. De standplaats van passiflora caeruluea dient zonnig te zijn want deze Zuid-Amerikaanse klimplant houdt van warmte. Passiflora caeruluea is zelfhechtend en kan op een gunstige standplaats wel tot 10 meter hoog worden. Zie voor meer kenmerken de Tuinen van Appeltern.

Weetje: hoe wordt een terrasplant terrasplant van het jaar? Lees hier op GroenVandaag hoe de jurering in zijn werk gaat.

Meer informatie over de passiebloem vind je op www.mooiwatplantendoen.nl. Foto’s met dank aan 4fotos.eu en mooiwatplantendoen.