Duurzaam tuinterras – Het realiseren van een duurzaam tuinterras is een geweldige manier om te genieten van het buitenleven, terwijl je ook bijdraagt aan het behoud van het milieu. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je stap voor stap een duurzaam tuinterras kunt creëren en waarom het gebruik van bouwstaalmatten hierbij van belang kan zijn.

Een duurzaam tuinterras

Duurzame materialen

Om te beginnen is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen bij het bouwen van je terras. Hout is een populaire keuze, maar het is essentieel om te zorgen dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Kies voor hout met een keurmerk, zoals FSC of PEFC, om er zeker van te zijn dat het op een verantwoorde manier is geproduceerd. Bovendien is het aan te raden om houtsoorten te kiezen die van nature goed bestand zijn tegen weersinvloeden en minder onderhoud vereisen.

Zorg voor een goede fundering

Een andere belangrijke factor bij het creëren van een duurzaam terras is de ondergrond. In plaats van te kiezen voor een traditionele betonnen fundering, kun je overwegen om gebruik te maken van bouwstaalmatten. Bouwstaalmatten, ook wel wapeningsmatten genoemd, zijn gemaakt van gerecycled staal en bieden een stevige basis voor jouw terras. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de belasting en voorkomen dat de ondergrond gaat verzakken. Bovendien kunnen ze worden gecombineerd met een laag gerecycled puin om de afwatering te verbeteren en wateroverlast te voorkomen.

Het gebruik van bouwstaalmatten heeft nog een ander voordeel: ze zijn eenvoudig te plaatsen. Je kunt ze gemakkelijk op maat knippen en buigen, waardoor je ze kunt aanpassen aan de vorm en grootte van jouw terras. Daarnaast zijn bouwstaalmatten ook bestand tegen weersinvloeden, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor langdurig gebruik.

Hoe realiseer je een duurzaam tuinterras?

Foto: Anja, op Pixabay.

Houdt rekening met de afwatering

Naast het gebruik van bouwstaalmatten is het ook belangrijk om te denken aan de afwerking van jouw terras. Kies voor natuurlijke en milieuvriendelijke materialen, zoals ecologische beitsen of oliën, om het hout te beschermen en de levensduur ervan te verlengen. Vermijdt chemische behandelingen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en jouw gezondheid.

De indeling

Tot slot, vergeet niet om na te denken over de indeling van jouw terras. Zorg voor voldoende groen en beplanting om de biodiversiteit te bevorderen en een natuurlijke sfeer te creëren. Overweeg het plaatsen van plantenbakken of een verticale tuin om extra groen toe te voegen aan jouw terras.

Kortom, het realiseren van een duurzaam terras voor in jouw tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen plezier en welzijn.

En vergeet bij de inrichting de planten niet. Wil je iets exotisch, denk dan eens een citrus: De top 5 citroenplanten voor je terras of balkon.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De 5 geheimen van straatzand

Fotocredits introfoto: Dalila Dalprat, op Pexels.