Een gezellige zithoek – Nog even en we gaan de tuin weer in. De eerste bloeiers hebben een nieuw tuinseizoen al aangekondigd, de toverhazelaar, de eerste narcissen, de camelia, ze geven kleur aan het jonge jaar. De dagen worden al merkbaar langer en de vogels hebben er ook zin in aan hun fluiten te horen.
Hoe krijg je een gezellige zithoek?
Tijd om na te denken wat je met je tuin gaat doen, hoe je dit jaar weer maximaal kan genieten van je eigen buitenruimte. Hoe staat het eigenlijk met de tuinmeubels? Best mogelijk dat je tuinmeubilair aan vervanging toe is. Komt mooi uit, deze weken zijn goed geschikt om eens rond te neuzen welke tuinsets er zoal zijn en welke in je tuin past, want heerlijk toeven in de tuin, daar gaat weinig boven. Neem even de tijd; laat je inspireren, want een gezellige zithoek, daar heb je maanden plezier van.
Beleef het tuinleven samen.
Waarom zitten we eigenlijk graag in de tuin? Waar komt die behoefte vandaan?
1- Behoefte aan natuur
Mensen voelen instinctief de behoefte om in de natuur te zijn, en onze tuin is daar een verlengstuk van. Het tuinleven is een ontsnapping aan de dagelijkse drukte.
2- Welbevinden
Met tuinmeubelen creëren we een plek waar we ontspannen. Het groen van planten en bloemen om ons heen heeft een kalmerend effect op de geest, frisse lucht draagt bij aan een gevoel van welbevinden. Ook lichamelijk. Blootstelling aan zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van botten en het immuunsysteem. Het buiten zijn draagt ook nog eens bij aan een gezondere levensstijl door het aanmoedigen van fysieke activiteit, zoals tuinieren, wandelen en fietsen. Bevorderlijk voor de slaapkwaliteit en verminderde gevoelens van vermoeidheid.
Het hebben van een comfortabele zitplaats in de tuin stimuleert bovendien sociale interactie. Van het delen van momenten met vrienden en familie kikkeren we op.
3- Biodiversiteit
Een gezellige zithoek is een uitstekend platform om te genieten van de ons omringende flora en fauna. Het observeren van bloemen en planten is een genot en de bewustwording die daarbij optreedt, is weer goed voor het behoud van biodiversiteit. Tuinen met diverse plantensoorten trekken verschillende insecten en vogels aan.
4- Traditie
De geschiedenis van tuinmeubelen gaat terug tot het oude Egypte, waar rijke individuen genoten van tuinen met verfijnde meubelstukken. De Romeinen namen dit idee over en creëerden buitenruimtes met beelden en zitplaatsen. In de renaissanceperiode in Europa werden tuinen beschouwd als een verlengstuk van het huis. De Victoriaanse tijd was een hoogtepunt in de populariteit van tuinfeesten en picknicks, waardoor de vraag naar buitenmeubilair alleen maar toenam.
Tegenwoordig zijn er talloze ontwerpers en bedrijven die trends zetten in tuinmeubilair, waarbij functionaliteit en esthetiek samenkomen. Moderne materialen zoals aluminium en synthetische vezels bieden duurzame en onderhoudsarme opties. Bedrijven spelen in op de groeiende vraag naar buitencomfort door innovatieve ontwerpen te leveren die passen bij diverse levensstijlen en tuinomgevingen.
Fotocredits: Tuinmeubelwereld.
Meer over het tuinleven
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Dit zijn de manieren om je tuin luxer te maken