Natuurwetten – Vorige maand maakte Bloemenbureau Holland de Groenbranche Trends 2023 bekend. Dit gebeurde mede namens Tuinbranche Nederland, het bloembollen promotiecollectief iBulb en brancheorganisatie INretail.
4 stijltrends zijn er voor 2023 voorspeld: eentje voor de vooruitstrevenden, 2 voor de meer behoudende groenliefhebber en eentje die Ode to Nature heet en appelleert aan de klimaatcrisis en de noodzaak daartegen iets te doen.

Natuurwetten voor vaste planten

natuurwetten

chrysant

Tijdgeest

De presentatie bleef aan de abstracte kant door de uitgebreide aandacht voor de tijdgeest. Deze week kwam het Bloemenbureau met een uitwerking van de trends in de vorm van trendcollecties en de bloemen, kamerplanten en vaste planten die hierbinnen passen.
Vaste planten die poëtisch zijn passen goed bij de trend Collecting Memories en vaste planten die harmonie en samenhang uitstralen, vinden aansluiting bij het thema Vintage Folklore.

Natuurwetten

De tuinliefhebber moet een beetje meegaand zijn en over verbeeldingskracht beschikken om de trends te volgen. Daar is niks mis mee. Als hij of zij zich maar houdt aan de wetten van de natuur. Die zijn zo simpel, dat we die weleens willen vergeten. Dat begint al bij de bodem.

planten op veengrond

salomonszegel

Bodem

Weet je wel welke bodemsoort je tuin heeft? Klei, zand of veen? Een vaste plant die het goed doet in een ene bodem, doet het niet goed in elke bodem. Dus zuurminnende vaste planten zoals acer, azalea, pieris, rhododendron, salomonszegel en salvia plant je in veengrond en niet in zandgrond.

Meestal is het op veengrond zo, dat de planten in het najaar wat langer aan de gang blijven, omdat veengrond wat langer warm blijft. Maar in het voorjaar zal het wat langer duren voordat de jonge plantjes gaan uitlopen, omdat veengrond over het algemeen zeer vochtig is en als het goed koud is dan duurt het even voordat de bodemtemperatuur dermate hoog is dat de planten op gang komen.

Standplaats

Een andere natuurregel heeft te maken met de standplaats. Zon of schaduw?
Er zijn veel vaste planten die van warmte houden en goed tegen droogte kunnen. Denk aan Spoorbloem (Centranthus), Blauwe Distel (Eryngium), Kattenkruid (Nepeta), Bloedooievaarsbek (Geranium sanguineum), Marjolein (Origanum), Vuurpijl (Kniphofia) en Lavendel.
Monninkskap, Elfenbloem, Hosta, Varen, Vergeet-me-niet en Longkruid bijvoorbeeld, zijn niet zo dol op zon. Die geef je dus een plekje in de schaduw of halfschaduw.

Fleur.nl doneert bijenzaad

lavendel

Zonuren

Schijnt er maximaal twee uur zon per dag in je tuin? Dan heb je een schaduwtuin. Rond de vier uur per dag zon noemen we halfschaduw.
Maar wist je dat zelfs in het donkerste hoekje van de tuin planten groeien? Planten hebben weliswaar zonlicht nodig, maar veel vaste planten kunnen met weinig licht toe. Denk bijvoorbeeld aan mansoor (Asarum), dikkemanskruid (Pachysandra) en bijvoorbeeld struisvarens (Matteuccia Struthioptenis). Deze schaduwplanten voelen zich heerlijk op een donkere plek.

Heb je dus eerst geluisterd naar de eeuwige natuurwetten, daarna kun je je druk maken om de tijdelijke van de tijdgeest. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Fotocredits:
-Introfoto Dicentra: Yoksel Zok, op Unsplash.
-Chrysanten: Yoksel Zok, op Unsplash.
-Overige GroenVandaag