Fonkelende Amaryllis – Wat warmte in koude dagen? Ga voor de fonkeling van de amaryllis. Deze langstelige, statige schoonheid doet het trouwens ook goed in het prille voorjaar.

Fonkelende Amaryllis

Neked Lady

Heb je wel eens goed naar de bloemblaadjes van de plant gekeken? Die lijken wel van prachtig fluweel. Qua kleuren zijn ze er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig. Meestal zitten er wel vier tot zes indrukwekkende bloemen aan de steel. De amaryllis heeft geen blad. Vandaar dat men haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’ noemen.

Symboliek

De bolbloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. Ze geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. Wil je harten veroveren? Dan is dit dus dé perfecte bloem.

Herkomst

Wie benieuwd is naar de geboortegrond van de amaryllis moet naar Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. Deze stralende bloem is een afstammeling van de narcisfamilie en groeit uit een bol. Wist je dat de naam komt van het Griekse ‘amarussein’? Dit betekent ‘fonkelend’ of ‘stralend’. Een bolbloem om te koesteren.

Verzorging van de amaryllis

• snijd de stelen schuin af
• kies een stevige glazen vaas uit
• zorg dat de vaas goed schoon is, vul deze met water en gebruik snijbloemenvoedsel voor bolbloemen
• zet de vaas op een redelijk koele plaats, niet op de tocht of naast de fruitschaal

Water geven en plantenvoeding

Geef de Amaryllis pas water wanneer de eerste groei zichtbaar is. Daarna kun je beginnen met regelmatig kleine beetjes water geven wanneer de grond droog aanvoelt. Naarmate de Amaryllis verder groeit kun je meer water geven. Zorg ervoor dat je dan grondig water geeft, totdat het water uit de drainagegaten in de bodem van de pot loopt.

Het bemesten van de Amaryllis is pas nodig als er een bloemknop op de stengel verschijnt. Bemest de Amaryllis dan om de twee weken met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Tijdens de bloeiperiode kun je ook een meststof voor bloemen gebruiken om grotere bloemen te krijgen.

Een Amaryllis bloeit meestal binnen 6 tot 8 weken na het planten. Hoe lang het duurt voordat een Amaryllis bloeit, hangt af van hoe warm de kamer is.

bron: mooiwatbloemendoen.nl