Toverhazelaar – De Toverhazelaar bloeit. In Arboretum Kalmthout net over de grens bij Bergen op Zoom staan er honderden in volle pracht. De bloeiende Toverhazelaar is een feest om te zien. Toverhazelaars -Hamamelis- behoren tot de vroegste bloeiers. Soms verschijnen er al bloemen in december aan de dan nog kale takken. Andere soorten bloeien wat later vanaf februari, maart. De bloemen bestaan uit lijnvormige, gedraaide kroonblaadjes. Rassen met gele bloemen zie je het meest, maar er zijn ook rassen met oranje of rode bloemen. Vooral de Hamamelis mollis verspreidt een heerlijke geur die je op meters afstand kan ruiken.

Bloeiende Toverhazelaar

Arboretum Kalmthout

Hamamelis bloeit in de winter, ongeacht koude of sneeuw. De verzameling toverhazelaars in Arboretum Kalmthout is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste gekende exemplaren. Verschillende planten zijn de oorspronkelijke moederplanten, waaruit alle commercieel gekweekte jonge planten voortkomen.

Arboretum Kalmthout
Heuvel 8
2920 Kalmthout

Elke dag open van 10 tot 17 uur.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
winterbloeier

Wandeling

Ga ze bekijken in het Arboretum. Een speciaal uitgestippelde Hamamelis-route leidt je tussen 5 januari en 26 februari 2023 langs de bloeiende toverhazelaars. Aan de balie krijg je de bijbehorende plattegrond. Onderweg kun je via de Erfgoedapp meer te weten over deze wonderlijke winterbloeier. De route voert ook langs andere winterbloeiende planten zoals winterzoet, sneeuwbal, cyclaam, gewone hazelaar, schijnhazelaar, winterjasmijn, sneeuwklokjes en helleborus.

Tussen 5 januari en 29 februari staat bovendien elke dag om 14 uur een gids klaar om je rond te leiden.

Miss Hamamelis

Lees ook over Miss Hamamelis, een jaarlijks terugkerende verkiezing van de mooiste bloeiende tak van de toverhazelaar.

Geneeskracht

De naam ‘Toverhazelaar’ is natuurlijk niet voor niks. Naast de bijzondere bloemvorm, kleur en geur hebben sommige soorten geneeskrachtige eigenschappen. Vooral in Noord-Amerika werd het vroeger veel gebruikt bij kneuzingen en zwellingen. Vandaag de dag wordt Hamamelis nog veel gebruikt in de homeopathie. (Bron: Florapodium)

Foto’s bij dit artikel: Walter Landesbergen, iVerde, Tuinen van Appeltern.