Hulst – De meeste mensen denken bij hulst aan herfst- en kerstdecoraties. Hulst is echter een veelzijdiger plant. Geef de plant in een plekje in de tuin of op het terras en geniet ieder seizoen van deze tuintopper.

Hulst

Veilig

Hulst (Ilex) is een groenblijver. De plant houdt elk seizoen zijn bladeren en geeft de tuin zo een permanent groene uitstraling. De meeste soorten hebben stekelig blad en ook daarom wordt tuinplant vaak toegepast als haag. Zo krijgen vogels bescherming tegen katten. Afhankelijk van de hulstsoort geniet je in het voorjaar van (witte) bloemetjes en in het najaar en de winter van oranjerode sierbesjes. Diverse vogels, waaronder merels, zijn er dol op!

hulst (ilex) met bessen

Vele vormen

Behalve metershoge hagen zijn er ook kleine en middelgrote hulstplanten zowel in struik-, bol- als kegelvorm. Ideaal om op natuurlijke wijze geometrische vormen in de tuin aan te brengen. Omdat de plant bovendien een trage groeier is, hoef je nauwelijks te snoeien. Creëer diepte in de tuin door potten met hulst op verschillende hoogten te zetten, bijvoorbeeld op de grond, op een rekje of  een krukje.

Verzorging

De plant staat het liefst in de volle zon of op een plekje in halfschaduw. Gebruik bij het aanplanten verse tuingrond. Het is van belang dat de grond goed vocht doorlatend is. Sneeuw of vorst zijn geen enkel probleem voor volwassen hagen en struiken. Staat (jonge) hulst in potten? Dan is het verstandig om bij een (stevige) vorstperiode de plant te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie. Het beste moment om te snoeien is aan het einde van de zomer. Dat kan trouwens in alle gewenste vormen.

Meer informatie vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Weetjes

  • De stam van hulst bestaat uit zwaar en hard wit hout, dat vaak wordt gebruikt voor schaakstukken of als inleghout voor meubilair.
  • In de Harry Potterfilms is de toverstaf van Harry gemaakt van hulsthout.
  • De variant met de scherpe blaadjes en rode bessen wordt sinds de middeleeuwen geassocieerd met de doornenkroon van Jezus Christus in zijn laatste uren.
  • In de heraldiek staat het hulstblad voor ‘waarheid’.
  • Oude druïden geloofden dat hulst beschermend werkte tegen boze geesten en droegen de blaadjes in hun haar en baard.

Lees ook dit artikel over kerstplanten.