Amaryllis woonplant – Helemaal ‘feestdagen’, maar toch net even anders, want Amaryllis brengt als woonplant zowel verstilling en luxe in je interieur, om lang van te genieten.

Amaryllis woonplant

Winterwonder

Stijlvolle en sensuele Amaryllis is verkrijgbaar in vele variëteiten en rijke aardse kleuren. Grote kracht van deze woonplant is haar gedaanteverwisseling. Uit een bol komt een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen. Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, vooral omdat je al die pracht niet verwacht uit die gestileerde steel, al helemaal niet in de wintermaanden.

Amaryllis woonplant

Mix groot en klein

Afhankelijk van de variëteit draagt de plant een enkele of een dubbele bloem. Er is ook een mini en een reuzenvariant, en eentje met speciale trompetvormige bloemen. Door verschillende Amaryllisplanten bij elkaar te zetten, kun je een mooie hoek creëren die groen en kleur biedt, zonder de rest van de kamer te overheersen.

Interieur m/v

In de nieuwe woonstijl waarin alles om balans tussen mannelijke en vrouwelijke elementen draait, is Amaryllis door de bijzondere vorm van de plant een toepasselijke keuze. De woonplant maakt het mogelijk om groen in het interieur te brengen zonder het te overheersen en de combinatie van de gladde steel met de zachte bloem past ook weer in het thema. Kies als basis ook een mix, zoals geperforeerd metaal in pastelkleuren of kunststof met een aaibaar profiel om het gevoel van emancipatie in het interieur te benadrukken.

Verzorging Amaryllis

-Amaryllis staat graag licht, maar niet in de volle zon.
-Je koopt Amaryllis kant en klaar in een pot, alle voeding zit in de bol, je hoeft ‘m alleen water te geven.
-Er worden ook Amaryllisbollen aangeboden die in kaarsvet zijn gedoopt, daar hoef je helemaal niets aan te doen, die komen met een beetje geduld zelf uit, als ze eraan toe zijn.

Verzorg je de Amaryllis goed, dan kan je er eeuwig van genieten.

Amaryllis woonplant

Thuis in het regenwoud

Amaryllis behoort tot de familie Narcis en kent meer dan 70 soorten. Van nature komen ze voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot het noorden van Argentinië, de allereerste planten ontstonden vermoedelijk in Brazilië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt.

Hippeastrum

Trivia

-De wetenschappelijke naam voor Amaryllis is Hippeastrum. Dat komt uit het Grieks en betekent ‘ridderster’, verwijzend naar de stervormige bloembladeren.
-Over de naam wordt door wetenschappers al eeuwen gekibbeld, omdat er ook een Zuid-Afrikaanse Amaryllis is. De naam is echter zo ingeburgerd dat alleen puristen de plant nog aanspreken met Hippeastrum.
-De plant staat symbool voor trots en betoverende schoonheid, maar staat ook voor warmte tijdens de donkere dagen.
-De rode variant doet het goed met kerst, de andere kleuren zorgen voor fleur richting voorjaar.
-Volgens een Mexicaans sprookje woont in elke bloem een goede fee die helpt een liefdeswens te vervullen, als je de plant aan een ander geeft.

Woonplant van de maand

Amaryllis is Woonplant van december. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl