Kerstsparren – Spar (Picea) en zilverspar (Abies) zijn de grote smaakmakers van december. Zilverspar groeit oorspronkelijk in de Kaukasus en Klein Azië, andere soorten groeien ook in Korea, Japan en Noord Amerika. Spar is inheems in grote gebieden van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en grote delen van Azië. Maar kerstsparren zijn er niet alleen voor de feestdagen, het hele jaar door staan ze ook te schitterende in de tuin en op het terras.

Kerstsparren

Spar

Spar is officieel een winterharde naaldconifeer en ziet eruit als een echte naaldboom. Vaak compleet met kegels onder de takken. Hij kan een klassieke vorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze zijn er ook in bolvorm, als piramide en met hangende takken.

Groene fijnspar

Picea abies wordt het meest verkocht. Vaak zonder kluit waardoor de boom op een kruis of kerstboomstandaard geplaatst wordt. Dit type kerstboom is er vanaf 50 cm. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken en de vorm van de boom. Nadeel van deze soort is dat hij binnen na verloop van tijd vaak veel naalden verliest.

Dwergspar

Picea glauca ‘Conica’ is een mooie, compacte piramidevormige boom. De naalden zijn groen, staan dicht op elkaar en hij groeit langzaam. Sommige grotere maten worden in de volle grond gekweekt. De meeste kleinere maten zijn potgeteeld en zijn van kleiner formaat. De dwergspar is de ideale minikerstboom.

Servische spar

Picea omorika is een slanke opgaande, maar compacte kerstboom met sierlijke takken. Naalden 1-2 cm, helder groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant waardoor de boom een blauw waas lijkt te hebben. De naalden blijven beter aan de boom zitten dan bij de groene fijnspar.

kerstboom in pot

Zilverspar heeft lange, platte naalden. De kleur is grijsgroen met soms een zilveren waas. Zilverspar heeft kegels op de takken die deels uit elkaar vallen, maar waarvan de kern blijft staan. Afhankelijk van de soort groeit hij in een smalle pilaarvorm of in een typische kerstboomlook.

Zilverspar

Abies nordmanniana, ook bekend als de Nordmann, is een goed verkochte kerstboom en wordt veel als kerstgroen gebruikt. Zeer decoratief met zijn glimmende donkergroene bovenzijde en grijze onderkant. De boom heeft minder last van naalduitval en heeft een mooie stand van de takken om versiering en verlichting in te kunnen plaatsen.

Blauwspar

Abies procera ‘Glauca’ heeft een mooie blauwgroene kleur, grove, zachte naalden en een sterke frisse geur. Ook deze soort wordt veel gebruikt als kerstgroen.

Koreaanse zilverspar

Abies koreana is een bijzonder mooie kerstboom die purperblauwe kegels kan dragen. De naalden zijn glanzend groen aan de bovenzijde en hebben een zilverwitte onderkant.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

kerstsparren

Herplanten kerstboom

Voor de herplant van de kerstboom in de tuin moet er een flinke wortelkluit aan de boom zitten en moet de boom binnen voldoende water hebben gehad om doorgroei mogelijk te maken. Diep ingraven en extra water en voeding geven bieden de meeste kans op een doorstart. Sommige gemeenten hebben houden er ook een kerstbomenasiel op na. In het asiel wordt de boom na de Kerst opgevangen en vertroeteld, zodat die weer geschikt is om in de decembermaand binnenshuis te functioneren als kerstboom.