AALSMEER – Hyacint Johanna. De Hyacint is een bolgewas, ontstaan vanuit de aspergefamilie; de Asparagaceae. Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). Halverwege de 16e eeuw kwam deze teelt naar Europa, eerst in Frankrijk. In deze tijd was dit prachtige bloemetje zeer exclusief en alleen voor de elite weggelegd. Gelukkig is dat in deze tijd wel anders.

Door Florapodium
Aalsmeer

hyacint

Ook in Nederland wordt de Hyacint intussen in grote getallen geteeld en kan iedereen het voorjaar in huis halen met dit vrolijke, heerlijk ruikende bloemetje.

 

Hyacint Johanna

De mythe van Hyakinthos

De Hyacint is vernoemd naar de prins Hyakinthos. Volgens de mythe waren zowel de Zonnegod Apollo als de Westenwindgod Zephyros verliefd op de prins Hyakinthos. Helaas voor Zephyros verkoos Hyakinthos Apollo boven hem. Toen op een dag Apollo en Hyakinthos aan het discuswerpen waren, heeft Zeprhyros de discus uit koers geblazen en werd Hyakinthos geraakt aan zijn hoofd en stierf.

 Apollo was ontroostbaar. Hij schiep uit het bloed van zijn geliefde Hyakinthos het plantje genaamd Hyacinthus.
De nagels van de Hyacint zijn ontstaan vanuit zijn tranen. 

Het lichaam van Hyakinthos heeft Apollo begraven op een heuvel bij de tempel Amyclae. Dat ligt zo’n 7 kilometer bij Sparta vandaan. Hier werd nog lang door de Griekse bevolking het Hyakinthos Festival gevierd. Een festival van drie dagen, waarbij de eerste dag van het feest in het teken stond van de rouw, de andere twee dagen vierde men zijn hergeboorte.

De kweker en zijn product

 

Familiebedrijf
G.de Wit & Zn is een echt familiebedrijf. Al meer dan 30 jaar zijn zij gespecialiseerd in het produceren en leveren van een hoogwaardige collectie snijhyacinten. De kwekerij is gelegen in Lisse, in het hart van de Bollenstreek van Nederland. Het grootste deel van hun bollen komt uit eigen kwekerij. Zo weten ze precies wat de bol aan voedingsstoffen en behandelingen heeft gehad. Hierdoor kunnen zij de garantie geven dat de Hyacinten duurzaam geteeld zijn.

Hyacint Johanna is een sterke hyacint met een mooie diep roze kleur en stevige nagels. Hyacint Johanna is een vrij nieuw soort en wordt nog maar door twee kwekers op de markt gebracht, waaronder G.de Wit & Zn.

hyacint johannaBinnen geteeld
De Hyacinten worden binnen geteeld. De bollen worden geplant in kratten, die hoog op elkaar worden gestapeld. Vervolgens worden deze in een vrij donkere, koude cel (6 graden Celsius) geplaatst. Met een week of twee/drie zijn de hyacinten zo’n 25/30 cm groot en worden ze uit de cel gehaald. Door het tekort aan licht is het blad erg geel van kleur.

hyacint johanna

 

 

Verlichte schuur
Eenmaal uit de koude cel, worden de kratten verplaatst naar een vol verlichte schuur. Hier is het zo’n 14 graden Celsius. De Hyacinten blijven in de kratten staan, maar deze worden wel afgestapeld. Hierdoor krijgen de planten een flinke dosis licht, waardoor het blad mooi groen wordt, de nagels mooi roze kleuren en de plant goed door kan groeien.

Als de Hyacinten rijp genoeg zijn om geoogst te worden, worden ze uit de kratten gehaald en opgestapeld op tafel.

Vervolgens gaan de bloemen op de lopende band, waar ze door een machine gaan die de bol verwijdert van de steel. De bolbodem blijft aan de steel zitten, dit is belangrijk voor de houdbaarheid van het product. Hyacinten worden met vijf stelen gebost en daarna met vijf bossen verpakt.

hyacint johanna

Verzorging

  • De meeste Hyacinten worden droog aangeleverd. Laat ze eerst goed volzuigen met water voordat ze in de vaas gezet worden.
  • Gebruik een schone vaas en vul deze met koud water.
  • Hyacinten hoeven niet aangesneden te worden.
  • Het is juist beter om de bolbodem aan de steel te laten zitten. Hierdoor blijft de steel steviger, blijven de bloemen langer houdbaar en wordt de kleur van de bloemen veel mooier.
  • De meeste bloemen kunnen niet goed samen in de vaas met Narcissen. De Hyacint kan dit wel.
  • Hartstikke leuk om een mooi voorjaarsboeket van de maken.