Myosotis Blue Star – De naam Myosotis komt uit het Grieks en betekent muisoortje. Het fijne, zacht blauwe bloemetje is in bijna iedere tuin te vinden en verspreidt zich daar heel snel. De myosotis heeft door de jaren heen veel verschillende betekenissen gekregen. Zo staat ze vaak symbool voor toegewijde geliefden die na alle tegenslagen toch nog samen zijn.
De Myosotis staat beter bekend als het ‘vergeet-mij-nietje’. De Nederlandse organisatie ‘Alzheimer Nederland’, heeft het bloemetje daarom symbool gemaakt voor een toekomst zonder dementie.

Myosotis Blue Star

Door Florapodium
Aalsmeer

Vergeet-me-nietje

Myosotis Blue Star schijnwerpers

Het Vergeet-mij-nietje heeft haar naam te danken aan de vele mythes die over het bloemetje zijn geschreven. De leukste stamt uit de Middeleeuwen en gaat over een ridder die met zijn geliefde langs een rivier liep. Toegewijd plukt hij langs de waterkant een bosje blauwe bloemetjes om aan zijn geliefde te geven. De zwaarte van zijn harnas zorgt er echter voor dat de ridder in het water valt. Nog voordat hij verdrinkt gooit hij het bosje naar zijn geliefde en roept “Vergeet mij niet!”

Myosotis Blue Star schijnwerpers

De kweker en zijn product

Hulst-Wiranda is een kwekerij waar veel verschillende bloemen geteeld worden op kleine schaal. Een ‘uit de hand gelopen hobby’ noemt kweker Sjors het zelf. Het bedrijf is van origine een bloembollenkwekerij. Sjors heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader. Langzaam is hij overgegaan van de bloembollen naar de snijbloementeelt, aangezien dit meer zijn interesse heeft. Samen met zijn vrouw Sandra zorgt hij voor de teelt.

Biologische bestrijding

De naam Wiranda verduidelijkt over welke Van der Hulst uit Voorhout er gesproken wordt. Er zijn in Voorhout namelijk veel Van der Hulst-en. Door het bedrijf vliegen ontzettend veel kwikstaarten. De vogeltjes eten ongewenste beestjes uit het gewas. In de zomer kunnen er honderden door de kas heen vliegen, op zoek naar een lekkere snack. Het bedrijf heeft ook een voorkeur voor biologische bestrijding, omdat dit beter is voor mens en natuur. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak en krijgen de planten regenwater.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Dichelostemma Sultan of Swing, in de schijnwerpers

Myosotis Blue Star schijnwerpers

Moederdag

Hemelsblauw

Moederdag is een goede reden om de Myosotis van deze kweker in het zonnetje te zetten. In de volksmond het vergeet-me-nietje, zoals gezegd. De meest bekende soort herkennen wij aan de hemelsblauwe kleur en fijne bloemetjes. Dit is de gewone Myosotis blauw. Maar Wiranda kweekt nog 3 verschillende variëteiten: wit (Lana), wit met een beetje blauw (Wiranda) en blauw met een beetje wit (Blue Star).

De Blue Star wordt het minst lang van deze soorten geteeld. Deze kleur ontstond eigenlijk toevallig in het gewas vanuit de Myosotis blauw. Mutaties kunnen ook weer terug muteren naar hun originele kleur. Bij de Blue Star bestaat die kans. Soms zijn er namelijk bloemetjes tussen het gewas die de gewone originele blauwe kleur weer hebben.

myosotis schijnwerpersVerzorging

De blauwe bloemetjes van de Myosotis kleuren mooi in ieder boeket. Het zorgt voor eenheid en tevens contrast in je arrangement.
– Myosotis is een teer product dat veel drinkt.
– Een vaas gebruiken met schoon water is daarom noodzakelijk.
– Het blad mag niet in het water terecht komen, dus haal waar nodig wat blad van de stelen.
– Gebruik snijbloemenvoedsel in het water.
– Het is belangrijk om ze goed af te snijden met een scherp mes voordat je ze in het water zet.

Meer bijzondere bloemen en planten op Florapodium.