UTRECHT – Hyacinten tegen kanker. Voor de zesde keer op rij organiseert AYA Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 24 januari een Hyacinten-actie in 22 ziekenhuizen.hyacinten hayacinten

Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen die ‘in de bloei’ van hun leven vechten tegen kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

Hyacinten tegen kanker

In 2015 hebben de hyacintenkwekers zich verbonden aan het Nationaal AYA ‘jong & Kanker’ Platform. Hyacintenkwekers doneren ook in 2020 ruim 5.000 bossen hyacinten voor de verkoop.
Hyacintenkwekers en bloemenveilingen Royal FloraHolland en Plantion zetten zich daarmee in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Behalve Royal FloraHolland en Plantion werken Van der Slot transport, Hobaho, Broekhof en Twinpack belangeloos mee aan de actie. Vrijwilligers van Roche Nederland helpen de AYA’s en zorgprofessionals bij de verkoop.

Jongvolwassenen

Jaarlijks krijgen in Nederland 2.700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties en vruchtbaarheid. Kanker op deze jonge leeftijd is zeldzaam en zijn er weinig leeftijdspecifieke behandelingen. Van eventuele klachten door de behandeling, zoals vermoeidheid en chronische pijnklachten, kunnen AYA’s een heel leven last hebben.Ranzijn Tuin & Dier

Bol-op-pot kweker HL.Hogervorst en tuin- en dierspecialist ‘Ranzijn Tuin & Dier’ nemen sinds vorig jaar deel aan de actie, samen met Flowerboost, Multiflora en Floria Media. Dankzij deze samenwerking is de HAYAcinten actie dit jaar voor de tweede keer buiten de ziekenhuizen te vinden. Van 25 januari tot 9 februari 2020 biedt Ranzijn bol-op-pothyacinten te koop aan waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ .

AYA Zorgnetwerk

Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk is een kennis- en zorgnetwerk, opgericht om overleving en kwaliteit van leven van AYA’s te verbeteren. Het zorgnetwerk bundelt als netwerk maximaal alle kennis en kunde van ‘kanker op de AYA leeftijd’. In dit netwerk, werken zorgprofessionals (professionele deskundigheid), AYA’s (ervaringsdeskundigheid) en patiëntenorganisaties nauw samen. Dit wordt ondersteund door opleiding van professionals en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie: Aya ZorgnetwerkMeer over hyacinten, zie dit artikel op GroenVandaag:
Hyacint Dark Ocean
Hyacint Johanna

foto-credits: aya-zorgnetwerk