UTRECHT – Hyacinten tegen kanker. Voor de vierde keer op rij organiseert het Nationaal AYA (Adolescents & Young Adults) ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers op vrijdag 12 januari een HAYAcintenactie in dertien ziekenhuizen.

hyacinten hayacinten

Hyacinten tegen kanker

Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld ophalen voor jongvolwassen die ‘in de bloei’ van hun leven vechten tegen kanker. Dat op de jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. De actie heeft als doel om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren.

HAYAcinten

In 2015 hebben de hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zich verbonden aan het Nationaal AYA ‘jong & Kanker’ Platform. Hyacintenkwekers stellen ook in 2018 belangeloos ruim 5.000 bossen hyacinten ter beschikking voor de verkoop. Ook Royal FloraHolland, van der Slot transport, Broekhof, Twinpack (verpakkingen) en Holbox (promotie) supporten belangeloos dit initiatief. Vriiwilligers van Roche NL helpen samen met AYA’s en zorgprofessionals bij de verkoop.
De dag begint op de bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg met de verkoop van de 1e kar hyacinten. Daarna nemen dertien ziekenhuizen verbonden aan het Nationaal AYA ‘ Jong & Kanker’ Platform het over en start 09.30 uur de verkoop op vijftien locaties: AMC, Antoni van Leeuwenhoek en VUmc in Amsterdam, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC in Leiden, MUMC in Maastricht, ETZ locatie Elisabeth en Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, UMCG Groningen, UMC Utrecht, Jeroen Bosch Ziekenhuis s’ Hertogenbosch, Rijnstate Arnhem, HMC Den Haag en het Radboudumc in Nijmegen.

(H)erkenning van AYA
Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongvolwassenen (AYA’s) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA’s hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig die de medisch-technische zorg en behandeling laat samenvallen met psycho-sociale zorg vanaf de diagnose tot ver daarna. Het AYA ‘Jong & Kanker’ Platform is een netwerk van zorgprofessionals die samen met jongvolwassenen met kanker werken aan de allerbeste AYA zorg.

Doel: overal in Nederland zorg

Sophia Sleeman (24 jaar): “Toen ik 18 was kreeg ik kanker en stond mijn wereld op zijn kop. Ik was op zoek naar een plek in het ziekenhuis waar ik terecht kon met vragen over seksualiteit, vruchtbaarheid, studie en relaties. Allemaal thema’s waar je tegenaan kunt lopen als je jong bent en kanker krijgt. Daarom zet ik mij nu in voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.” Inmiddels zijn er vier AYA-poli’s actief: in het Radboudumc, UMCU, Erasmus MC en LUMC. Einddoel is om AYA zorg overal in Nederland beschikbaar te hebben.

Meer informatie: aya4net.nl

foto-credits: aya4net.nl