OEGSTGEEST – Wie wél een leuke tuin wil maar niet beschikt over groene vingers, plant in het najaar gewoon wat bloembollen. Succes verzekerd! Ze liggen nu volop in de tuinwinkels. Bloembollen geven straks in het voorjaar de eerste kleur aan je tuin en dat is extra genieten.

 



 

Bloembollen

Tuinieren voor beginners

Omdat de bloem al in de bol aanwezig is, zijn er geen ‘groene vingers’ nodig. Het lukt altijd! Iedereen kan bollen planten en het is een uitdaging om van je tuin of terras iets leuks te maken. Voordat je het weet, lig je met je neus op de aarde om de eerste groene puntjes die zich boven de grond wagen te bewonderen. En dat is nog maar het begin van de verrassing.

bollenZo doe je het
Zolang er nog geen nachtvorst is, kunnen voorjaarsbollen geplant worden. Zo gaat het:

  • maak ‘n gaatje in de grond, 2x zo diep als de dikte van de bol
  • stop de bol er in, punt omhoog, ‘baardje’ naar beneden
  • aarde erop, gemiddeld 2x keer de dikte van de bol
  • je kunt ook een groter plantgat maken, ofwel een ‚bedje’
  • hark de aarde vooraf een beetje los en plant de bol

Introfoto, rgb stock, tacluda, Adriaan van Leen

 



Ook leuk, de dwergnarcis

De dwergnarcis wordt vaak kleine narcis of korte botanische narcis genoemd. Ze blijven kort en geven krachtige bloemetjes met guitige trompetjes in het midden. Je kunt ze kopen als enkel- of dubbelbloemig, en sommige geuren ook nog eens heerlijk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten wit, geel, zalm en oranje, waarbij de trompet dezelfde of een andere kleur heeft.

Meerjarig

De dwergnarcis is een bloembol die meerjarig. Dit betekent dat ze ieder jaar opnieuw bloeit en het voorjaarsgevoel in de tuin brengt. Ze vermeerdert doordat de bol uit schubvormige bladeren – rokken – bestaat. Ieder jaar groeien er nieuwe rokken in het midden, en sterven de oude aan de buitenkant af. Binnenin ontstaan de nieuwe bladeren en de bloem.

dwergnarcis

 



Meer over bloembollen en bloembollen planten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.