OEGSTGEEST – Paars-blauwe voorjaarstuin. Het najaar is de periode om bloembollen te planten die komend voorjaar kleur geven aan de voorjaarstuin en balkon. Zolang het nog niet vriest, kunnen ze geplant worden. Vuistregel hierbij is dat de laag grond boven de voorjaarsbollen 2x de hoogte van de bol moet zijn. Het baardje van de bol zijn de wortels, de bovenkant van de bol is het groeipuntje.Paars-blauwe voorjaarstuin

Creatief werk
Door de vele mogelijkheden is bollen planten een creatief werk. Bollen kunnen in de border, in het gras en in potten. Op kleur en bont. In groepjes en patronen. Vanaf februari is het al mogelijk om te genieten van bloeiende bollen. In roze, witte, paarse, gele en blauwe kleurtinten.

10 tips voor een paarsblauwe voorjaarstuin:

blauw-paarse voorjaarstuin boshyacint  blauw-paarse voorjaarstuin anemoon

prairie lelie  sneeuwroem

kievitsbloem  blauw-paarse voorjaarstuin hyacint

triteleia1  tulp

sierui  iris2

foto intro, rgb stock, micromoth, Kevin Tuck. Overige foto’s IBulb. 

blauw druifje, muscari

En wat denk je van Blauwe Druifjes?

Keuze genoeg. Er bestaan ongeveer veertig verschillende soorten blauwe druifjes – muscari De bekendste soort is de Muscari armeniacum.
Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ze niet allemaal blauw van kleur. Er bestaan ook paars-, roze- en witgekleurde en zelfs tweekleurige. Oorspronkelijk komen deze pantjes uit het Middellandse Zeegebied, Midden-Azië en de Kaukasus.
Blauwe druifjes kunnen goed tegen vorst en groeien ook nog eens makkelijk. Je kunt ze in de grond laten zitten; ze verwilderen en het worden er ieder jaar meer. Dat maakt blauwe druifjes geschikt voor elke tuin. De plant groeit tussen de 10 en 25 centimeter hoog en uit elk bolletje groeien meerdere ‘trossen’ bloemen.

 

iris

Kleine irissen

De kleine irissen zijn uitstekend geschikt om in het vroege voorjaar je border op te fleuren. In een enkel voorjaar worden irissen aangetast door nachtvorst. Dat komt omdat ze al bij de eerste voorjaarszon hun kop op steken. Zie voor meer info: bloembol.org.

  

Meer over bloembollen en bloembollen planten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.