Tuinbouwsector – Het optimaliseren van land- en tuinbouw is door de huidige verstedelijkende wereld lastiger dan ooit geworden. Er dient met heel veel verschillende factoren rekening worden gehouden. Het optimaliseren van de tuinbouw is een precisiewerkje. Duurzaam produceren van vers, gezond en bovenal duurzaam voedsel gaat gepaard met heel veel dilemma’s. Tuinbouw moet steeds vaker in een gereguleerde omgeving worden gebracht om voor optimale groei te zorgen. Dat maakt dat de tuinbouwsector door de jaren heen een heel ander imago en uiterlijk heeft gekregen.
Tuinbouwsector
Bovendien is de wijze waarop we naar tuin- en landbouw kijken door de jaren heen ook enorm veranderd. Zo speelt met name duurzaamheid een steeds grotere rol. Mensen kiezen steeds vaker voor voedsel uit duurzame bronnen om zo het milieu te sparen. Ook het kabinet zit hier bovenop. Daarom zien we in de agrarische sector steeds vaker duurzame oplossingen terug. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van irrigatiewater en intelligente kassen. Dit is niet alleen voor telers, maar ook voor consumenten interessant om weet van te hebben. Evenementen zoals “Kom in de Kas” of “Priva on Tour” helpen hierbij.. Kun je niet wachten tot een volgend evenement? Lees dan dit artikel over de nieuwste technieken binnen de tuinbouw sector.
Geoptimaliseerde klimaatregeling in de kassen
Het uiteindelijke doel van iedere teler is het behalen van optimale gewasgroei. Hierbij moet niet alleen begrepen worden hoe het klimaat op de juiste manier moet worden gestimuleerd, maar moet er ook gekeken worden naar manieren waarbij er met minder inspanning een winstgevend gewas geteeld kan worden. Hierbij is niet alleen inzicht nodig, maar moet er tegenwoordig ook gebruik worden gemaakt van verschillende automatiseringssystemen. Zonder dergelijke systemen is het vrijwel onmogelijk om het binnenklimaat in de kassen op de juiste manier te reguleren. Daarnaast moet het voor telers mogelijk zijn om hun kassen van afstand nauwkeurig aan te sturen. Zo wordt niet alleen op mankracht bespaart (wat scheelt in de kosten), maar zal de kwaliteit van de gewasgroei ook nog eens verbeteren. Minder inspanning en een beter resultaat.
Slim gebruik van irrigatiewater
Duurzaamheid speelt in alle sectoren binnen het bedrijfsleven een belangrijke rol. Maar zeker in de land- en tuinbouw. Helaas is in de agrarische sector veel nodig om gewasgroei te stimuleren. Denk hierbij niet alleen aan het juiste binnenklimaat, maar ook aan het gebruik van zoetwater. Zoetwater is onmisbaar voor de voedselproductie. Zonder lukt het niet. Maar ook voor zoetwater geldt dat het door de jaren heen een zeer fossiele grondstof is gewonnen. Een hulpbron die niet meer zo vanzelfsprekend is als voorheen. Naar verwachting zullen over enkele jaren veel landen in bijvoorbeeld Afrika en West-Azië al te maken krijgen met extreme tekorten. Niet alleen vanwege de toenemende vraag naar water, maar ook doordat de bevolking steeds verder toeneemt.
LEESTIP: Hoe kijken kunstenaars naar klimaatverandering. Lees dit artikel op GroenVandaag: KlimaatExpo ’22 in de Fundatie in Zwolle
Hoewel zoetwater in Europa nog goed voor handen is, zijn de vooruitzichten voor de toekomst niet goed. De kans bestaat dat ook in ons land zoetwater een zeer schaarse hulpbron zal gaan worden. In dat geval komt ook de agrarische sector in de knoei. Daarom worden zij juist nu uitgedaagd om andere slimme manieren te vinden om water te gebruiken. Bijvoorbeeld door dit her te gebruiken. Met behulp van de juiste slimme irrigatiesystemen is het mogelijk om de waterstromen optimaal te regelen en tevens op een veilige manier te hercirculeren. Hierdoor is er minder water nodig en draagt het zijn steentje om tekorten te voorkomen.
Efficiënter omgaan met arbeidskrachten
Werken in de agrarische sector is tegenwoordig een heel stuk minder populair. Bovendien zien we dat ook veel minder mensen in deze sector een goede opleiding hebben genoten. Hierdoor is het zeer lastig om voldoende vakkundige mensen te vinden voor de tuinbouw. Doordat er minder arbeidskrachten beschikbaar zijn, zorgt dit vandaag de dag natuurlijk voor verschillende uitdaging. Daarom moeten we streven naar een veel efficiëntere inzet van arbeid om op die manier hetzelfde werk te verzetten, maar dan met minder arbeidskrachten.
Fotocredits:
-Markus Spiske, op Unsplash.
-John Cameron, op Unsplash.
-Harry Grout, op Unsplash.
-Erwan Hesry, op Unsplash.
Meer weten over de tuinbouwsector
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
en deze artikelen over Kom in de Kas op GroenVandaag