LISSE – Iris Verhoek, de 15-jarige winnares van The Voice Kids 2017 uit Zeewolde, doopt haar eigen, nieuwe Iris: ‘Young Star’. De helderblauwe bloem is door het zangtalent persoonlijk geselecteerd. 

Irissen voor Iris

Iris Verhoek: “Door mijn voornaam is de bloem voor mij een zeer bijzondere en ik vind het een geweldige eer om mijn eigen iris te mogen dopen.”

eigen iris voor Iris Verhoek

 

Young Star

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft de naam ‘Young Star’ gereserveerd en zorgt ervoor dat bij registratie deze naam wordt opgenomen in de database Siergewassen en het Irisregister.

André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: “De officiële registratie zorgt ervoor dat de irisnaam ‘Young Star’ voor altijd verbonden is aan Verhoek en het voor haar zo bijzondere jaar 2017. We wensen beide Irissen een succesvolle toekomst toe!” De nieuwe ‘Young Star’ is vanaf juni 2018 in kleine aantallen verkrijgbaar.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Een nieuwe soort
Veredeling is een jarenlang proces om nieuwe bloemen en planten te ontwikkelen met bijvoorbeeld een unieke kleur, extra lange bloeitijd of resistentie tegen ziekten.

Grootbloemige en kleinbloemige

De boliris bestaat uit twee groepen: de grootbloemige en de kleinbloemige irissen. De grootbloemige groeit tussen de 50 en 70 centimeter hoog en bloeit tussen mei en juni. De kleinbloemige heeft als bijnaam dwergiris. Ze heeft kleine bloemen met gedetailleerde tekeningen, groeit tot 15 centimeter hoog en bloeit tussen februari en maart. Het blad van beide groepen is buisvormig en puntig.

eigen iris voor Iris Verhoek

 

 

Kweker
‘Young Star’ wordt door kweker Klaas de Geus van Maveridge International uit Sint Maarten (NH) geïntroduceerd na een veredelingsproces door Chris Boon van Juno uit Enkhuizen dat 15 jaar geleden begon.

De grote bloem van ‘Young Star’ komt in de vaas helemaal open en ontpopt zich tot een gracieuze, helderblauwe bloem met gele vlek. Er zijn circa 60 iristelers in Nederland. Het bolgewas wordt voornamelijk in Nederland veredeld en geteeld. De bloemproductie vindt verspreid over de wereld plaats met een wat zwaarder accent voor Nederland en de Verenigde Staten.

foto-credits: VidiPhoto

  

Meer over de Iris

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.