Plantseizoen zomerbollen. Wel eens gehoord van zomerbollen? Zomerbollen plant je in de lente om vervolgens in de zomer van deze bloeiers te genieten. Een van de vroegst bloeiende zomerbollen is de Iris, een van de laatste de Dahlia. Natuurlijk is de keuze nog veel en veel groter. Heb je behoefte aan een frisse start? Het voorjaar is het perfecte moment om zomerbollen te planten.

Plantseizoen Zomerbollen

Zodra de kans op nachtvorst is verdwenen, begint het plantseizoen voor de zomerbollen. Tijd om aan de slag te gaan. Terwijl je de bollen plant, kun je je al verheugen op de bloemen die de komende zomer zullen bloeien. Welke zomerbollen je ook kiest, je kunt rekenen op veel bloemen en veel kleur. De meeste zomerbollen bloeien uitbundig tot ver in de nazomer. Verder zijn ze eigenlijk heel verschillend. Van strak en stijlvol met gladiool tot wild en weelderig met een mix van dahlia’s.

Vrijheid, blijheid met bloembollen

Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bollen met een krachtige uitstraling, zoals de Dahlia, Calla, Lelie, Begonia en Canna. Stel een mix van verschillende uitgesproken kleuren samen, bijvoorbeeld oranje, rood, geel, paars en roze. Plant ze her en der. Het resultaat is een unieke, onorthodoxe stijl van beplanting die bijna verwilderd lijkt te zijn. Vrijheid blijheid, het is tenslotte zomer. Daarbij, je doet door meer groen in de tuin ook iets voor de biodiversiteit.

Het geheim van de bloembol

In de bloembol is alles aanwezig om de plant op het juiste moment uit te laten komen. Dit is duidelijk te zien wanneer je een bloembol door midden snijd. In het hart van de bloembol zit de bloem centraal als een baby in de buik van zijn moeder. Deze kiem heeft al het uiterlijk van een bloem wanneer hij nog in de bloembol zit. Om de kiem zit een vlezige witte substantie die ‘rokken’ worden genoemd. In een bloembol zijn het deze rokken waar al het voedsel zit opgeslagen om de bloembol te laten groeien en bloeien.

zomerbollen

Zomerbollen

Een selectie uit het zomerbollen-assortiment.

-afrikaanse lelie, anemoon, calla, dahlia, dubbele begonia, gladiool, japanse orchidee, kaapse viool, montbretia, ranonkel

Voor een mooie spreiding van de bloei kun je de zomerbollen-kalender hierboven raadplegen.

Kijk ook eens op www.bloembol.org

Foto-credits: iBulb

Meer over Bloembollen

Wil je meer lezen over bloembollen, lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:
Zomerbollen: planten, wachten en genieten
Bloembollen planten: voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers
Zomerbloeiers: bollen, knollen en wortelstokken