Glasvezel internet – Glasvezel internet, ook wel bekend als “fiber,” is een breedband internetverbinding die gebruik maakt van glasvezelkabels. Deze kabels zijn gemaakt van zeer dunne glasdraden. Ze verzenden signalen zonder onderbreking en kunnen meer informatie per kilometer vervoeren dan andere soorten internet, terwijl het ook nog eens een stuk duurzamer is. Wil jij de geheime krachten van glasvezel leren kennen? Lees dan snel verder.

Glasvezel internet

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een haarfijne vezel van glas. Via deze vezel kunnen we data razendsnel versturen. Denk aan data verzenden met 70% van de snelheid van licht. Echt ontzettend snel dus. De meeste glasvezel apparaten die nu worden gebruikt, kunnen minimaal 1Gbps aan. Nieuwere technologieën kunnen tot wel 10Gbps leveren aan een huishouden, met zeer lage vertraging. Zo weet je dus zeker dat jij altijd genoeg internetsnelheid in jouw huis hebt.

Hoe je internetverbinding het milieu beïnvloedt

Er zijn veel manieren waarop consumenten en bedrijven toegang hebben tot internet, maar sommige laten een grotere ecologische voetafdruk achter dan andere. Volgens 8billiontrees.com produceert het internet elk jaar wel 6 miljard ton koolstof! Dit kan een grote impact hebben op het milieu. Maar er is ook een kans om deze voetafdruk te verkleinen en naar een duurzamere toekomst te gaan als we hier beter op gaan letten.

Glasvezel internet vergelijken is een goede manier om te kijken welke partij het meest milieuvriendelijke internet aan kan bieden, en welke het goedkoopste is. Het is belangrijk om specifiek naar alle partijen te kijken om zo de beste keuze te maken.

Is glasvezel internet duurzaam?

Foto: TheDigitalArtist, op Pixabay.

Voordelen van duurzaam glasvezel

Glasvezel biedt niet alleen de snelste snelheden, maar is ook een stuk groener. In de nabije toekomst zal het gebruik van glasvezel om betrouwbare internetdiensten te leveren de enige manier zijn om voor echte duurzaamheid te gaan. Hier zijn acht manieren waarop glasvezel beter is voor het milieu.

1- Energie-efficiëntie

Glasvezelkabels zijn een stuk zuiniger dan de oude koperen kabels. Ze verzenden data met licht in plaats van elektriciteit, wat de benodigde energie vermindert. In vergelijking met kabelinternet verbruikt glasvezel tot 12 keer minder energie bij het verzenden van data!

2- Duurzaamheid en lange levensduur

Glasvezelkabels zijn duurzamer en gaan langer mee dan koperen kabels. Ze zijn minder gevoelig voor weersomstandigheden en corrosie, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid materialen nodig, maar ook de tijd om ze te installeren.

3- Hogere bandbreedte

Glasvezelkabels kunnen meer data vervoeren en met een veel hogere snelheid dan koperen kabels. Deze snelheid vermindert de kans dat er meerdere kabelinstallaties nodig zijn, waardoor de infrastructuur rondom huizen en de bijbehorende milieu-impact wordt verminderd.

4- Vermindert koolstofvoetafdruk

Koper heeft helaas best een grote impact op het milieu. Voor glasvezel is gelukkig geen koper nodig! Denk aan al het koper dat bespaard of gerecycled kan worden.

5- Verminderde koelbehoeften

Datacenters en netwerkapparatuur in glasvezelnetwerken zorgen voor minder warmte dan die van de oude breedbandnetwerken. Dit zorgt voor lagere koelbehoeften en daardoor minder energieverbruik.

6- Ondersteuning voor smart apparaten

De hoge snelheid en betrouwbaarheid van glasvezel internet maakt smart systemen in je huis of bedrijf mogelijk, zoals slimme netwerken en slimme gebouwen, die energieverbruik kunnen optimaliseren.

7- Ideaal voor thuiswerken

Met de hoge snelheid en betrouwbare verbindingen van glasvezel internet kunnen meer mensen thuiswerken, wat de noodzaak voor woon-werkverkeer en de bijbehorende koolstofuitstoot van voertuigen vermindert.

8- Minder materiaalverspilling

Omdat glasvezelkabels dunner en lichter zijn dan koperen kabels, zijn er minder grondstoffen nodig om ze te produceren. Dit kan leiden tot een vermindering van grondstoffenwinning en afval.

smart garden

Foto; Anna Shvets, op Pexels.

Wat zijn de voordelen van glasvezel voor bedrijven?

Waarom zou jouw bedrijf glasvezel moeten installeren? Glasvezel internet is een stuk beter alternatief dan veel andere vormen van internetconnectiviteit, zoals DSL, dat gebruik maakt van bestaande telefoonlijnen, en kabelinternet, dat dezelfde kabels gebruikt als televisie. Glasvezel vereist minder materialen dan DSL of kabel internet. Beide gebruiken koperdraad om data over het internet te verzenden. Koperwinning is gevaarlijk en schadelijk voor het milieu. Dat willen we natuurlijk niet.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Een smart garden opzetten: zo doe je dat

Glasvezel valt ook niet uit tijdens onweer zoals DSL, wat duizenden verbindingen kan verstoren. Glasvezel is stevig en vereist zelden reparatie. Het verbruikt ook minder energie dan koperdraad en kan over grotere afstanden worden verzonden! Glasvezel kan voldoen aan de toenemende vraag naar bandbreedte en streaming. Er is geen behoefte aan extra draden of updates om de snelheid van glasvezel internet te verhogen. Het behoudt zijn snelheid ongeacht de omstandigheden en het is gescheiden van de oude infrastructuur, waardoor het moderne technologie moeiteloos kan gebruiken. Er zijn eigenlijk geen redenen om het niet te doen.

Fotocredits introfoto: Pexels, op Pixabay.