Isoleren is verstandig – Klinkt misschien gek, maar isoleren en ventileren horen meer bij elkaar dan je zou denken. Wie zijn huis goed isoleert zal meer wooncomfort ervaren en, zeker nu, kan het isoleren van je huis veel schelen in de stookkosten.

Isoleren is verstandig

Isoleren is goed voor de portemonnee en ons woongenot. Maar voor goed geïsoleerde woningen geldt wel dat er af en toe geventileerd moet worden. Frisse lucht is net zo heilzaam als warme.

Klimaatpraat

Wie zijn huis goed isoleert, wil zoveel mogelijk koude buitenlucht buiten houden. Door de steeds hogere normen die aan isolatie wordt gesteld, lukt dat ook steeds beter. Zeker met alle klimaatpraat die je overal elke dag hoort is Nederland dan ook flink aan het isoleren geslagen, veelal met subsidie. Ook spouwmuren zijn beruchte koumakers, daarom is het verstandig om ook spouwmuurisolatie te overwegen.

Woningen gebouwd voor 1930 hebben doorgaans geen spouwmuren. Om die te isoleren wordt er gebruik gemaakt van andere technieken, zoals voorzetwanden binnenshuis of buitengevelisolatie.

isoleren of ventileren

Binnenklimaat

Wel wordt aangeraden om regelmatig te blijven ventileren. We hebben immers ook frisse lucht nodig. Ventilatieroosters en bovenlichtjes bieden al uitkomst. Zo kan je de luchtkwaliteit eenvoudig verbeteren. Als je dan ook nog eens kamerplanten neemt, dan zit je helemaal goed.

groene planten

Groene planten en luchtkwaliteit

Al in de jaren 80 toonde de Clean-air-Study van NASA aan dat groene planten een gunstige invloed hebben op de luchtkwaliteit binnenshuis. Groene planten beschikken over een snelle stofwisseling en kunnen ongewenste en schadelijke stoffen via de bladeren opnemen en via de wortels afbreken. Bovendien reguleren ze de luchtvochtigheid.
Er bestaat inmiddels een lange lijst van planten die bijdragen aan een prettig binnenklimaat. Klimaatbeheer geeft een top-3 met Areca-palm, Sansevieria en Gerbera.

Groene planten vangen ook fijnstof op. Dat verzamelt zich op de bladeren die daardoor grijs worden. Af en toe een plantendouche en oud stof spoelt eraf, zodat nieuw stof kan worden verzameld.

Klimaatbewustzijn

Isoleren en ventileren horen dus bij elkaar. Isoleren draagt ook bij aan ons klimaatbewustzijn. Warmte en gas blijken dus niet zo vanzelfsprekend als we dachten. Om warmte te behouden zullen we spaarzamer en inventiever moeten zijn, wil warmte niet onbetaalbaar worden. Dat is ook de reden waarom de overheid burgers stimuleert hun woning te verduurzamen door middel van isolatie.

Op internet check je eenvoudig hoeveel je met isoleren kan besparen en of je in aanmerking komt voor subsidie. En voor luchtzuiverende planten kun je meer lezen bij GroenVandaag.

Fotocredits:
-foto1: Jan Taylor, op Unsplash.
-foto 2: Erik McLean, op Unsplash.
-foto 3: Katya Austin, op Unsplash.