Natuurfoto tentoonstellen – Maak jij ook altijd van die mooie plaatjes in de tuin of tijdens een wandeling door het bos? Heb je er wel eens over nagedacht om deze te laten afdrukken op bijvoorbeeld een forex bord? Op die manier kan je je prachtige foto’s ophangen in huis. Of ga je voor groots en wil je jouw foto’s tentoonstellen aan een groter publiek. Kies er dan voor om bijvoorbeeld een expositie te houden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de foto’s laat afdrukken op hoge kwaliteitsdoeken, papiersoorten of plaatmaterialen. Je kan natuurlijk geen expositie organiseren om vervolgens jouw foto’s onscherp te tentoonstellen.

Je natuurfoto tentoonstellen

Kwaliteit

Een voorbeeld van een soort stof waar foto’s in heel mooie kwaliteit op afgedrukt kunnen worden is het peesdoek. Peesdoeken zijn te bestellen in verschillende stoffen met elk zijn unieke specificaties. Het voordeel van een peesdoek is dat ze voorzien zijn van een pees rondom het doek waarmee ze kunnen worden bevestigd in textielframes. Hierdoor kun je ze gemakkelijk verwisselen en vervoeren. Daarnaast geven de textielframes de doeken een wat meer luxe uitstraling wat natuurlijk professioneler. Natuurfoto’s tentoonstellen vraagt om een dergelijke aanpak.

Maar hoe maak je deze prachtige natuurfoto’s nou het best? Hier zijn verschillende tips voor en hieronder zullen we de belangrijkste met je delen. Oefenen kun je het beste doen in je eigen tuin, haal weg dus die betegeling en breng er groen voor terug en ga aan de slag met het maken van de mooiste plaatjes.

Kies een rustige achtergrond

Zorg dat de achtergrond niet te druk is. Loop eens om het voorwerp dat je gaat fotograferen heen om te bepalen wat de beste achtergrond is. Door in te zoomen of in de diafragmastand (de A-stand met diafragma van 4 of 2.8) te fotograferen, krijg je vaak een wazige achtergrond waardoor het voorwerp meer opvalt. Zelf het diafragma instellen, vergt iets meer oefening en kan alleen met een camera, niet met een smartphone.

Zorg voor een aansprekende voorgrond

Geen achtergrond zonder voorgrond. Keien in het water, bloemen of takken van bomen worden vaak als voorgrond gebruikt. Ga eventueel dichter bij het voorwerp staan. Of fotografeer laag bij de grond, ook wel kikkerperspectief genoemd. Op die manier is het eenvoudiger om bijvoorbeeld een deel van een plant te isoleren op beeld en een mooi plaatje te schieten.

Trek er ook bij slecht weer op uit

Wandelen bij mist kan mystieke natuurfoto’s opleveren. Storende elementen worden door de laaghangende wolken aan het oog onttrokken en geven het landschap iets intiems en sprookjesachtigs. In plaats van te balen omdat een bui of harde wind je onderweg verrast, kun je er net de uitdaging in vinden om ook in die weersomstandigheden foto’s te maken. Slecht weer geeft landschappen karakter.

Ga voor de wow-factor

Wanneer een natuurfoto het meest geslaagd is? Als je bij het terugzien van de gemaakte beelden een paar keer een wow-moment hebt. Dat zijn dan de perfecte foto’s voor jou.

Fotocredits
-introfoto, Aaron Burden, Unsplash.
-klaproos, Johannes Plenio, Unsplash.

Nog meer natuur en fotografie

Weinig thema’s in de kunst bestrijken zo’n breed scala en inspireren zoveel uiteenlopende kunstenaars als de bloem. Dat verdient een bijzondere plek. Die plek is er in Aalsmeer, de bakermat van de Nederlandse sierteelt. In de zomer van 2018 is hier het Flower Art Museum geopend.

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Bloemenkunst in Aalsmeer

Bollenkunst in Lisse

Te veel natuurfoto? 4 tips voor een efficiëntere workflow