Kachels en kamerplanten – Als je het ergens koud van krijgt, dan is het van de gasprijs. Die is ongekend hoog en voor veel huishoudens zo hoog, dat letterlijk in de kou zitten de voorkeur krijgt boven het niet kunnen betalen van de energierekening. Naarstig wordt gezocht naar warmte-alternatieven. Daarbij leeft de belangstelling voor de niet-gaskachel op.
Kachels en kamerplanten
Keramische kachel
Een keramische kachel? Is dat geen ding uit grootmoederstijd? Nee dus. Het is een slimme oplossing om kleinere ruimtes warm te krijgen zonder gas te gebruiken. De warmtebron lijkt op een elektrische, het verschil zit in de verwarmingselementen. Die zijn niet van ijzer, maar van keramiek; de warmtedragers worden iets minder heet, maar wel energiezuiniger.
Koel
In tegenstelling tot de elektrische blijft de behuizing van de keramische kachel koel terwijl die brandt. Dat maakt een keramische veiliger in gebruik; je kan je er niet aan branden. Nog een voordeel is dat deze kachel minder tijd nodig heeft om warm te worden en geluidloos is. Het element vraagt geen extra voorzieningen, een stopcontact in de buurt, dat is alles. Je kan de kachel dus gemakkelijk op een andere plek zetten.
Kleine ruimtes
In talloze huishoudens in Nederland zal de keramische kachel deze winter zijn dienst gaan bewijzen. Gebruikt als bijstook. De verwarming een paar graden lager en de keramisch verwarmen als ondersteuning voor een behaaglijke temperatuur. Ideaal voor een voor de kleiner ruimtes, zoals studiekamer, slaapkamer en zolder. Of misschien wel huiskamer voor wie wat kleiner behuisd is.
Keramische kachels zijn over het algemeen geschikt voor ruimtes van 10 m² tot 30 m². Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het verwarmingsbereik.
Aanschaf
Waar moet je op letten bij aanschaf?
Weet in welke ruimte(s) je extra warmte wil hebben. Kijk naar het vermogen. Kijk naar de portemonnee.
Keus genoeg. Keramische kachels hebben je in allerlei uitvoeringen, van klassiek to design.
Kamerplanten
Nog wat tips voor een behaaglijkere winter. Trek een gezellige trui aan en een gewatteerde joggingbroek… en neem kamerplanten. Dat laatste klink gek, maar hier hebben we te maken met een geval van mindf.ck. Groen om ons heen geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en gezelligheid. Dat beïnvloedt onze perceptie van temperatuur: het voelt warmer aan dan het in feite is. Dat noemen we gevoelstemperatuur. Die is bovendien 100% uitstootvrij en geheel kosteloos. Wat wil je nog meer?
Fotocredit inorfoto, Jenna Hamra, op Pexels.
Nog meer over de winter
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: