Kamerplanten symbool van bezinning. Voorheen zagen we kamerplanten vooral als sfeermakers. Maar na de jaren 60, 70 en 80 werden onze huiskamers steeds minder groen. Toenemend inkomen bevorderde de uithuizigheid en met de opkomst van de dubbelverdieners was er nog maar weinig tijd om onze grote en kleine kamerplanten te verzorgen. Groen maakte plaats voor snuisteren die niet om een beetje water vroegen.

Kamerplanten symbool van bezinning

beaucarnea

Vitamine G

We leven nu in andere tijden.. Groen is weer helemaal hip en de groene kamerplanten al helemaal. We willen weer verbinding voelen met de natuur. We zijn op zoek naar intimiteit, behaaglijkheid en veiligheid. Volgens de trendwatchers leent echt levend groen zich daar geweldig voor.
En er is nog een reden.
Welzijn. Of gezondheid. We weten inmiddels dat groen goed voor ons is. Vitamine G wordt het al genoemd. Vooral de groene -waarmee niet bloeiend wordt bedoeld- kamerplanten hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, omdat ze een filterende werking hebben, door schadelijk deeltjes op te vangen. Groen in je directe leefomgeving zorgt ook voor minder stress, blijkt uit breed wetenschappelijke onderzoek. En in een groene slaapkamer slaap je beter. En is een goede nachtrust niet het fundament onder een goede gezondheid?

bromelia

Balanced Biotope

Dat de het koesteren van levend groen blijft, is eerder een zekerheid dan een gewaagde voorspelling. De verstorende aanwezigheid van de mens op de planeet kan alleen door groen gestopt worden, is de overtuiging. Wie de wereld wil redden, kan beginnen in de huiskamer.
Er zit ook een zachte kant aan de groene trend. We hebben de gezelligheid die groen geeft ook weer ontdekt. In de mode zijn de bloemenmotieven terug, in de kunst en zeker in de woninginrichtingsindustrie.

monstera

De Trend Collectie herfst/winter 2021

Zo presenteert het groene pr-bureau voor de sierteeltsector, BloemenbureauHolland, vanaf 1 september via haar sites Mooiwatbloemendoen.nl en mooiwatplantendoen.nl de Trend Collectie herfst/winter 2021. Dat klinkt fashion, maar het gaat hier over bloemen, tuin- en vooral kamerplanten. Die worden in de Trend Collectie keurig op elkaar afgestemd, gevangen onder de veelzeggende paraplu term: Balanced Biotope.

Kerngedachte achter deze trendnaam is dat consumenten op zoek gaan naar een betere, groene wereld. Dit zien we terug in een divers kleurenpalet van naturelle tinten tot grijs, geelgroen, blauw en terracotta. De gebruikte materialen binnen de collectie zijn stoer en rauw en dessins bestaan uit natuurlijke structuren. Bloemen en planten spelen een belangrijke rol, met grootse vormen van indoor beplanting en het gebruik van droogbloemen. Consumenten voelen zich met deze collectie onderdeel van de natuur.

kamerplanten

Voila. De natuur waar wij eens vandaan kwamen, en die we lang met schade en schande ontrouw zijn geweest, zet ons weer op het juiste pad. Een mooie gedachte om mee te nemen als je planten koopt.
Is het lieveheersbeestje een symbool voor de biodiversiteit, de boom voor het leven, dan stel ik voor dat de kamerplant het symbool wordt voor bezinning.