Gezonde lucht. Op vrijdag 27 augustus 2021 is bij CORPUS ‘reis door de mens’ een prachtige plantenwand geopend in de entreehal van het pand. De kwaliteit van de lucht waarin wij leven is van groot belang voor onze gezondheid, onze fitheid en ons welbevinden.
Natuurlijk kan het niet anders dat de bij CORPUS geplaatste planten betrekking hebben op de gezondheid van de mens. Het betreffen planten van Air So Pure® waarvan het gehele assortiment bestaat uit planten die wetenschappelijk zijn getest op hun luchtzuiverende werking.

Gezonde lucht

corpus, plantenwand

Air so Pure

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kamerplanten niet langer uitsluitend fraai, maar ook essentieel voor de gezondheid zijn. Het gaat hier niet alleen over de buitenlucht, maar zeker ook over de lucht in ruimten waar we een groot deel van ons leven doorbrengen: de huiskamer, het kantoor, de schoolklas. Het NASA ‘clean air study’ heeft aangetoond dat planten in staat zijn om verschillende schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en daardoor de lucht te reinigen. Ze zijn de milieuvriendelijkste luchtzuiveraars van de natuur. Door een betere kwaliteit van de binnenlucht -gezonde lucht- ontstaat een gezonder leefklimaat, je komt in een diepere slaap waardoor je beter uitgerust wakker wordt, een hogere concentratie ervaart en een helder geheugen houdt. Bij CORPUS leer je meer over de werking van het menselijk lichaam.

Het bewezen effect van luchtzuiverende Air So Pure® planten op de gezondheid.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

CORPUS ‘reis door de mens’

In CORPUS beleef je in 55 minuten een spectaculaire ‘reis door de mens’. Nergens anders krijg je zo’n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven is het motto van CORPUS. Begeleid door een audiotour – beschikbaar in 8 talen – beleef je in groepen van maximaal 16 personen de ‘reis door de mens’. Hierna kun je in je eigen tempo je weg vervolgen door ‘mijn CORPUS’, het interactieve gedeelte. Hier vind je een schat aan extra informatie over het menselijk lichaam. CORPUS is gelegen in Oegstgeest, vlakbij Leiden.

Spathiphyllum superplanten

Gezond groen

De gezonde lucht plantenwand van Air So Pure® sluit mooi aan bij de keuze voor een gezonde leefstijl. Planten zorgen voor een prettige en rustgevende omgeving waardoor minder stress wordt ervaren. Ook de verzorging van de planten doet mensen goed: het kalmeert je; de plant heeft je nodig en gaat op die manier depressieve gevoelens tegen. Ook helpen planten bij de bestrijding van klachten die tot het ‘Sick Building Syndrome’ behoren: droge ogen; hoofdpijn; irritatie van slijmvliezen en allergieën.
In deze tijd, waarin steeds meer jongeren stress ervaren, is het belangrijk de gezondheid van je lichaam voorop te zetten en een balans te vinden in werk en privé. Helemaal nu deze twee door het vele thuiswerken of thuis studeren door elkaar heen gaan lopen. Het creëren van rustmomenten en een fijne omgeving houden je gezond. Air So Pure planten zorgen voor de balans van fysieke én mentale gezondheid.

De plantenwand is gerealiseerd door Mart Zwinkels van het bedrijf PlantTotaal en bevat meer dan 350 planten.

planten die de lucht zuiveren

Wetenschappelijk bewijs

Air So Pure® omvat een groep planten waarvan de gezonde effecten wetenschappelijk bewezen zijn. De aanwezigheid van deze planten die de lucht zuiver maken zorgt voor gezonder en prettiger wonen/werken en daardoor voor meer welzijn en productiviteit en minder ziekteverzuim.

Wetenschappers hebben de volgende gezonde effecten van deze planten aangetoond:

  • Schadelijke gassen worden geneutraliseerd doordat ze worden opgenomen en afgebroken.
  • De luchtkwaliteit wordt verbeterd doordat CO2 effectief wordt omgezet in zuurstof.
  • Het verbetert de luchtvochtigheid door zijn regulerende verdampproces.

Wageningen University & Research

Onderzoek van WUR  uit 2019 brengt maar liefst zes voordelen van planten op de gezondheid naar voren:

  • Luchtvochtigheid: de relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten.
  • Thermisch comfort: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
  • Aantrekkelijker: mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).
  • Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. Ook wordt door medewerkers  van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.
  • Tevredenheid over functioneren: medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.
  • Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.


Bronnen

Wageningen University & Research
Minder ziekteverzuim op de werkvloer? Neem een plant! – WUR

NASA clean air study
Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement – NASA Technical Reports Server (NTRS)