HONSELERSDIJK – Kamperfoelie. Grillige ranken, zachtgroene blad, uitbundige bloei en heerlijke geur… dat is kamerfoelie.

Overdag trakteert kamperfoelie (Lonicera) op schitterende, exotische bloemen. En als je ’s avonds door je tuin loopt, zul je merken dat die dan extra geuren. Heerlijk zacht en zoet, met niets anders te vergelijken. Kamperfoelie is een weelderige struik en slingerplant die zich makkelijk om andere planten, bomen of een steuntje aan de schutting heen wikkelt.

kamperfoelie

Kamperfoelie


Tuinplant van de maand juni

De bloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten voor.
Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

De zoete geur van de kamperfoelie komt in de zomermaanden ’s avonds vrij op het moment dat de nachtvlinders in actie komen. Die weten door de geur precies waar ze moeten zijn om te eten.

kamperfoelie

Verzorgingstips


-Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer bloemen.

-De wortels koel houden kan door mooie stenen rond de stam te leggen, maar ook door een lage struik voor kamperfoelie te planten die voor schaduw zorgt.

-Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het handig om even na te denken over zijn buren en of je een verticaal groen tapijt wil of juist een beetje lucht in je tuin. In dat laatste geval geef je kamperfoelie wat ruimte.

-De grond mag altijd een beetje vochtig zijn.
-In de groeiperiode (maart tot mei) eens per maand wat plantenvoeding geven houdt de bloei op gang.
– Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt daarna gewoon weer uit.


Tuinplant

De ‘Tuinplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de tuin. 

Voor meer informatie zie:  www.mooiwatplantendoen.nl 
en www.perennialpower.nl

Benieuwd naar de woonplant van de maand juni. Lees dan het artikel over de de Zonnebloem.Dit artikel is verzorgd door mooiwatplantendoen

foto-credits: Iverde