Begonia woonplant – Of je nu gaat voor weelderige bloemen, schitterend blad of allebei, begonia is een plant waarmee je kleur en zachtheid in huis brengt. De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet.

Begonia woonplant

Dit artikel is verzorgd door mooiwatplantendoen.nl

begonia woonplant

Woonplant van de maand april

Bladbegonia’s hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad dat prachtig is getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn planten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn.

decoratieve begoniabloeier

Verzorging

  • Begonia heeft veel licht nodig maar houdt niet van felle zon.
  • Twee keer per week wat water wordt gewaardeerd, de kluit mag vochtig zijn.
  • Liever niet besproeien, dat kan meeldauw (een schimmel) veroorzaken.
  • Door de uitgebloeide bloemetjes weg te halen, maakt de plant nieuwe aan.
  • Eens per week wat plantenvoeding en begonia blijft bloeien.

Beauty van het bos

Begonia telt 1895 verschillende soorten en groeit in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. De wilde variant is wat sprietiger en ijler dan de kweekversie die veel voller van blad is en aanzienlijk rijker bloeit.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Magazine met heerlijke Begonia-special

decoratieve begoniabloeier

Bloemensymboliek

In de bloemensymboliek staat begonia voor alertheid, klare taal en lichter leven. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Hij was een Franse botanicus en diplomaat uit de 17-de eeuw.
Investeringstip: begoniazaad is heel veel geld waard. De prijs van één gram begoniazaad ligt zelfs hoger dan de prijs van een gram goud. Dat komt omdat de zaadjes heel klein zijn, van het formaat van een stofje. In 30 gram begoniazaad zitten meer dan 2 miljoen zaadjes.

begonia

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De twee gezichten van de Begonia

Woonplant van de maand

Begonia is Woonplant van april 2019. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Kijk hier voor de tuinplanten van de maand april

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl