HONSELERSDIJK – Stralend geel en op en top zomers: de zonnebloem is er nu als woonplant. Om overal in huis met grote bloemen te shinen. 

Hij wordt niet zo hoog als de tuinvariant. Maar biedt wel die unieke, vrolijke felgele bloemen en het donkere hart van een echte zonnebloem. Met daaronder mooi donkergroen blad.
Perfect gezelschap voor op het aanrecht, de (tuin)tafel, je bureau en waar in huis je het verder ook maar zomers wilt maken.
Zet er een paar bij elkaar in een bak of in een groepje, voor het gevoel van een bloeiende akker, gewoon bij je thuis. Daar mag een vleugje lila of paars bij, om al het geel visueel wat af te koelen. 

 

Zonnebloem

Woonplant van de maand juni

De upgrade van zonnebloem als tuinwonder naar blikvanger voor binnen past in de tijdgeest. Een stevige bloeiende oervorm als zonnebloem heeft de frisse, eigentijdse uitstraling, die hierbij past en tegelijk een beetje puur natuur tegenwicht biedt. 

Niet voor niets is de zonnebloem het internationale symbool van de milieubeweging én van de vegan (zo plantaardig mogelijk leven) lifestyle.

Hou de styling van zonnebloem simpel voor het meest verrassende effect: transparant glas, koel wit keramiek en hier en daar iriserende effecten. 

Helianthus

Zonnebloem (de officiële naam is Helianthus) groeit in Noord- en Zuid Amerika. Indianen plantten de zaadjes aan de noordkant van hun akkers als ‘vierde zuster’ van de bekende combinatie mais, bonen en pompoen, planten die elkaar helpen groeien.
Door Spaanse zeevaarders kwam zonnebloem rond 1530 in Europa terecht. De zaadjes groeiden er makkelijk en zonnebloemzaad werd zo onderdeel van het voedsel. Het werd gegeten, geroosterd en er werd olie van gemaakt.

De bloem is veredeld van tuinreus tot woonplant, maar heeft altijd de bekende uitstraling gehouden. 

 

Stuifmeel 

De woonplant vormt geen stuifmeel. Hierdoor blijft zonnebloem langer mooi en aanzienlijk langer bloeien dan de buitenvariant: de bloemen blijven enkele weken stralen.

Hij is voor een bloeiende plant bovendien lang verkrijgbaar, zo tot eind augustus.
Pitten vormt de woonplant echter niet en eenmaal uitgebloeid is het ook echt over en uit met zonnebloem-voor-binnen. 

Verzorging Zonnebloem

-Zonnebloem – de naam zegt het al – houdt van zon en kan veel licht hebben.
-De plant heeft veel water nodig, de kluit mag altijd een beetje vochtig zijn.
-Verwelkte bloemen kun je gewoon weghalen, dan krijgen nieuwe knoppen meer ruimte.
-Eens per week een beetje plantenvoeding houdt de bloei er lekker in. Woonplant van de maand.

 

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

 

Voor meer informatie zie:  www.mooiwatplantendoen.nl 

Benieuwd naar de tuinplant van de maand juni. Lees dan het artikel over de Kamperperfoelie.