Kerst met orchideeën – De dagen worden korter, de oliebollenkramen gaan weer open en tuincentra organiseren alweer de eerste kerstshows. Het is duidelijk: Kerst komt eraan! Trendwatchers verwachten deze kerst een klassieke aankleding, natuurlijke materialen en heel veel groen. Een heerlijk nostalgische Kerstmis dus, waarin de dennenboom en planten een grote rol spelen.

Kerst met orchideeën

Hét jaar om een orchidee te geven met Kerstmis

Vooral de orchidee is in trek. Deze kleurrijke, stijlvolle, karakteristieke plant maakt de kersttafel nét even iets gezelliger, feestelijker of zelfs sexyer. Ook als cadeau misstaan orchideeën niet: je scoort gegarandeerd punten als je precies de juiste orchidee aan je geliefde of (schoon-) familie geeft. Maar welke kies je dan?

Kerst met orchideeën

Alle trends op een rij

Beeld je in: Kerstmis. Wat zie je? Als je denkt aan gezelligheid, warmte, donkergroene en bordeauxrode tinten en een prachtig opgetuigde kerstboom, zullen de feestdagen dit jaar waarschijnlijk aan je verwachtingen voldoen. Klassiek en botanisch zijn namelijk de belangrijkste kersttrends van dit jaar. Maar zoals wel vaker bij trends, is er ook sprake van een tegentrend: juist all-out modern met geometrische vormen en heftige kleuren. Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken is ook winters wit dit jaar in de mode. Zie je even door de kerstbomen het bos niet meer? Geen nood, hieronder de drie grootste kersttrends én de meest modieuze orchideeën op een rij.

Kerst met orchideeën

Klassiek, natuurlijk, groen

Dit is de essentie van kerst: een grote boom met echte dennenappels en eikeltjes in de takken en decoratie gemaakt van jute, linnen en onbewerkt hout. De orchidee die hierbij past: Paphiopedilum: dé kerst-orchidee. Met haar bordeauxrode kleur en sierlijke bloemen is dit een chique plant die warmte en intimiteit uitstraalt. Combineer de Paphiopedilum op tafel met kersttakken en bordeauxrode kaarsen en gebruik echt tafelzilver en klassieke wijnglazen om het plaatje compleet te maken.

Pinterest-inspiratie: traditional Christmas

Orchideeën geven kleur aan de donkerste dagen van het jaar.

Geometrische vormen en felle kleuren

Wil je het dit jaar eens helemaal anders doen? Waarom plaats je dan niet een moderne sculptuur in de vorm van een kerstboom met daarin driehoekige of vierkante ‘kerstballen’.

Pinterest-inspiratie: geometric Christmas

Kerst en sfeerstijlen

Scandinavië, sneeuw en winters wit

Kerst is pas écht winters met kunstsneeuw over je kerstboom en doorzichtige kerstballen en glazen ijskristallen als decoratie. De orchideeën die hierbij passen: Cymbidium, Oncidium, Dendrobium, Zygopetalum, Phalaenopsis, Miltonia en Paphiopedilum. Tja, álle witte orchideeën zijn op hun plek als je een winter-wonderland wil creëren. Combineer een of meer van deze planten met een wit tafelkleed, witte kaarsen en transparante glazen en breng kleur aan het geheel met lichtblauwe servetten. Houten details geven een beetje warmte aan dit ijzige landschap.

Pinterest-inspiratie: Scandinavian Christmas